Városlista
2024. szeptember 19, csütörtök - Vilhelmina

Hírek

2024. Január 27. 12:58, szombat | Életmód
Forrás: MTI

A borsmenta az év gyógynövénye

A borsmenta az év gyógynövénye

A Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság (MGyT) Gyógynövény Szakosztálya 2024-ben a borsmentát választotta az év gyógynövényének - közölte a szervezet szombaton az MTI-vel.

A közlemény szerint a borsmenta (másnéven borsos menta, latinul Mentha piperita) évelő, Európában és Észak-Amerikában is termesztett növény, amelynek levelét és illóolaját használják a gyógyászatban.

Jelentőségét mutatja, hogy a legrégebben termesztett gyógynövények egyike - tették hozzá.

Közölték azt is, hogy a borsmenta leveléből készült teát és illóolajat a népi gyógyászatban epe- és bélpanaszok, illetve megfázásos tünetek enyhítésére alkalmazzák, külsőleg pedig bőrviszketés és fájdalom csillapítására használják. A borsmentaolaj számos klinikai vizsgálat szerint hatásosan enyhíti az emésztési panaszokat, ami elsősorban görcsoldó hatásával függ össze - írták.

Úgy folytatták, hogy epehajtó hatását is vizsgálatok bizonyítják. Megfázás esetén köptetőként alkalmazzák. Az illóolajat, illetve a belőle nyert mentolt antibakteriális, hűsítő és enyhe helyi érzéstelenítő hatása révén külsőleg is használják például csípések, kiütések esetén. A kezelt terület vérkeringésének fokozásával enyhíti az ízületi- és izomfájdalmat.

Az MGyT Gyógynövény Szakosztályának célja, hogy tevékenységével hozzájáruljon a gyógynövények szakszerű alkalmazásának terjedéséhez - áll a közleményben.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 18. 06:00, szerda | Életmód

Nagy Márton: ösztönözni kell a mesterséges intelligencia vállalati felhasználását

A kormány kiemelt célja a hazai kkv-k versenyképességének fejlesztése, ehhez ösztönözni kell a mesterséges intelligencia (MI) vállalati felhasználását

2024. Szeptember 18. 06:00, szerda | Életmód

Szeptember végén kerül a mozikba a Kaláka együttesről szóló dokumentumfilm

Szeptember 26-tól vetítik országszerte a mozik a legendás Kaláka együttesről szóló, Kaláka - a Kárpátoktól a Karib-tengerig című egész estés dokumentumfilmet, Pigniczky Réka rendezését.

2024. Szeptember 17. 07:44, kedd | Életmód

Tovább nőtt a magyar turisták száma Horvátországban az idén

Az idén újabb rekordot döntve tovább nőtt Horvátországban a magyar turisták és vendégéjszakáik száma, szeptember közepéig 736 ezer magyar utazó 3,7 millió éjszakát töltött az adriai államban

2024. Szeptember 16. 06:00, hétfő | Életmód

Hans Zimmer az MVM Dome-ban ad koncertet jövő novemberben

Hans Zimmer a The Next Level című új turnéjával az MVM Dome-ban Budapesten is fellép 2025. november 12-én.