Városlista
2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2012. Január 13. 14:21, péntek | Belföld
Forrás: Stop.hu/MTI

A Filmalap támogatja Szász János és Nemes Gyula filmterveit

A Filmalap támogatja Szász János és Nemes Gyula filmterveit

Újabb két magyar játékfilm gyártására ítélt meg támogatást a Magyar Nemzeti Filmalap.

Szász János A nagy füzet című filmterve 150 millió, Nemes Gyula A Zéró című leendő alkotása pedig 100 millió forintot nyert el a szervezettől.

A nagy füzet (producer: Sándor Pál) Kristóf Ágota Kossuth-díjas író negyven nyelvre lefordított, Trilógia című művének első része. A nagy füzet adaptációja két gyerek barbárrá válásának története, akik egy határ menti magyar faluban, kegyetlen nagyanyjuknál nőnek fel a háború idején. A filmalap csütörtöki közleménye szerint a film nemzetközi szereplőgárdával készül, a főszereplők között lesz Molnár Piroska, Ulrich Thomsen, Ulrich Mattes, Andorai Péter és Tóth Orsi.

A Zéró (producer: Dettre Gábor) korunk egyik legégetőbb környezeti problémájának, a méhek gyors, katasztrófával fenyegető kihalásának groteszk drámája. Főszereplője egy méhész, aki anarchista terroristaként harcol a méheket károsító fogyasztói társadalom ellen. A film a tervek szerint magyar-cseh-német koprodukcióban készül.

A Magyar Nemzeti Filmalap honlapja szerint A nagy füzet 150 millió, A Zéró 100 millió forint gyártási támogatást nyert el a szervezettől.

Mindkét filmterv részt vett korábban Európa jelentős koprodukciós fórumain, fejlesztésüket az EU MEDIA programja támogatta.

Mint a filmalap közleménye emlékeztet, a szervezet döntőbizottsága korábban már Ujj Mészáros Károly Liza, a rókatündér című filmjére is gyártási támogatást ítélt meg.

Az Extreme Film Kft. által benyújtott, Tiltott nyelv (producer: Hidasi Dalma) című film forgatókönyvének fejlesztését 2 millió forinttal támogatta a döntőbizottság.

A Filmalap 2011 októberében tette közzé pályázatát forgatókönyvek és filmtervek fejlesztésének, valamint filmgyártás előkészítésének támogatására; a pályáztatás azóta is folyamatos.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket