Városlista
2024. szeptember 19, csütörtök - Vilhelmina

Hírek

2018. Július 28. 14:26, szombat | Külföld
Forrás: mti

A fukusimai katasztrófának nem lesznek olyan következményei, mint a csernobilinak

A fukusimai katasztrófának nem lesznek olyan következményei, mint a csernobilinak

Deme Sándor, a Magyar Tudományos Akadémia energiatudományi kutatóközpontjának nyugalmazott tudományos főmunkatársa szerint:

a 2011-es fukusimai atomkatasztrófának nem lesznek olyan egészségügyi következményei, mint az 1986-os csernobilinak.

Deme Sándort az M1 aktuális csatornán pénteken arról kérdezték, hogy kaliforniai borokban kimutatták a radioaktív cézium-137 izotópot, ami összefüggésbe hozható a fukusimai katasztrófával.

A kutató azt mondta: "minden borban van cézium-137 az északi féltekén", mert az atomrobbantások és az 1986-os csernobili robbanás miatt a talajra került.

A cézium-137-nek 30 év a felezési ideje, tehát még most is körülbelül a fele megvan annak a mennyiségnek, amely Csernobil után ülepedett le a talajon, és a negyede annak, amely a légköri atomrobbantásokból származik. A cézium ugyanúgy felszívódik a növényekbe, mint például a kálium, és ha megfelelően érzékenyek a műszerek, kimutathatják bárhol - tette hozzá.

Hangsúlyozta ugyanakkor: ha elfogyasztjuk azt a szőlőt, amelyből az említett borok készültek, körülbelül ugyanakkora dózist kapunk, mintha egyszer nem szellőztetnénk a lakásban, és a radonszint picit magasabb lenne.

Minimális mennyiségekről van szó - közölte, hozzátéve: csak a méréstechnika érzékenységét bizonyítja, hogy "bármiből bármit ki tudnak mutatni".

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 18. 06:00, szerda | Külföld

Mario Draghi: Európa drámai változások előtt áll

2024. Szeptember 17. 15:04, kedd | Külföld

Gátszakadás Lengyelországban, 25 ezres települést árasztott el a víz - Videó

A Lengyelországban található 25 ezer fős Klodzkót érte ez az árvíz, ahol az átszakadt gát teljesen elöntötte a települést.

2024. Szeptember 17. 07:46, kedd | Külföld

Másfél millióra emelte az orosz katonai állomány létszámát Vlagyimir Putyin

Száznyolcvanezer fővel másfél millióra növeli az orosz fegyveres erők katonai állományának létszámát Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfőn kiadott rendelete.

2024. Szeptember 17. 07:37, kedd | Külföld

Újabb merényletet terveztek Donald Trump ellen

Donald Trump köszönetet mondott hétfőn az amerikai Titkosszolgálatnak és a hatóságoknak azért, hogy megakadályozták az ellene készülő merényletet, miközben Joe Biden elnök elítélte a megkísérelt politikai gyilkosságot.