Városlista
2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2014. December 15. 15:49, hétfő | Helyi
Forrás: Dombóvári Helytörténeti Múzeum

A légzőrendszer gyógynövényei a Dombóvári Herbáriumban

A légzőrendszer gyógynövényei a Dombóvári Herbáriumban

A Helytörténeti Múzeumban, a Dombóvári Herbárium beszélgetés-sorozat decemberi összejövetelén „A légzőrendszer gyógynövényei” címmel dr. Bencze Bálint tartott előadást.

Az anatómiai, élettani és kórtani ismeretekről, valamint a hozzákapcsolódó gyógynövényekről is színesen-érdekesen, közérthetően beszélt.
A légzőrendszerünket a születésünktől életünk végéig fokozottan fenyegetik a környezeti ártalmak, mint például a szennyezett levegő, vagy különféle baktériumok, vírusok. Érdemes gondot fordítani a légúti betegségek megelőzésére különösen télen amikor a nátha, influenza újult erővel terjed. Gyakran nem kerülhető el, a zárt közösségben, zsúfolt helyen való tartózkodás, de a fertőzés terjedésének csökkentésében némi segítséget nyújthatnak a gyógynövények

Légfrissítés természetes illóolajakkal, meleg kakukkfű-, útifűtea esetleg mézzel édesítve, vagy akár pár szem gyógyfüves cukorka megnehezíti a kórokozók dolgát. Persze előfordul, hogy mégis súlyosabb szövődmény alakul ki, és szükséges a modern orvostudomány segítsége.
Asztma, tüdőgyulladás vagy az újra támadásba lendülő tuberkulózis (TBC) esetén kizárólag kiegészítő kezelésre való a természet patikája a kezelőorvossal történt egyeztetés mellett. Tünettől függően segítségünkre lehet csokornyi szép és hasznos gyógyfű, köztük a mályvafélék, bodzavirág, hársfavirág, martilapu, apróbojtorján vagy az orvosi zsálya.
Érdekességként szó volt az említett növények népi és tudományos elnevezésének kialakulásáról is, mint a kakukkfűé, ami akkor nyílik mikor a kakukkmadár megszólal, a zsályáé melynek tudományos neve salvia...és jelentése „gyógyítani”, vagy az emberi tüdőre emlékeztető mintázatú és alakú pettyegetett tüdőfűé.

A Dombóvári Herbárium a jövő évben is várja az érdeklődő látogatókat.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 19. 16:25, csütörtök | Helyi

Dombóvári győztese van a CineFest Filmfesztivál diákfilm pályázatának

A 20. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál egyik díjazottja a dombóvári Juhász Barnabás.

2024. Szeptember 18. 09:56, szerda | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!

2024. Szeptember 17. 13:17, kedd | Helyi

Két baleset is történt Kapospula és Attala között pár nap alatt

Mindkét esetben súlyos sérülés történt.

2024. Szeptember 16. 11:00, hétfő | Helyi

Fekete István Múzeum – A hónap műtárgya

Szeptember hónap műtárgyának az író egy eddig ismeretlen kéziratát választották. Fekete István Vadászat Magyarországon című írása az Amnesztia, vegyes kézirat kötetben található meg.