Városlista
2024. július 6, szombat - Csaba

Hírek

2017. Április 05. 09:19, szerda | Külföld
Forrás: Pogár Demeter, az MTI tudósítója jelenti:

Átkutatták a szentpétervári robbantó lakását

Átkutatták a szentpétervári robbantó lakását

Megtalálta és átkutatta a szentpétervári metrórobbantás feltételezett elkövetőjének, Akbarzson Dzsalilovnak a lakását az orosz Nyomozó Bizottság (SZK)

- közölte szerdán Szvetlana Petrenko, a legfontosabb bűnügyekben nyomozó szövetségi hatóság szóvivője. Alekszandr Basztrikin, az SZK vezetője elrendelte, hogy kutassák fel a merénylő esetleges tettestársait, és derítsék ki, kapcsolatban állhatott-e Dzsalilov az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezettel.


A szentpétervári metróban hétfőn elkövetett robbantásos merényletben 14-en haltak meg, 49-en pedig megsebesültek. Szerda reggelre a halottak közül egy kivétellel mindenkit sikerült azonosítani. A terrortámadás elkövetését eddig egyetlen szervezet sem vállalta magára.

A Kirgizisztánban születetett, de orosz állampolgárrá vált 22 éves Dzsalilov hat évig élt Szentpéterváron, ahol egyebek között autószerelőként, illetve szusiéttermekben dolgozott. Muszlim vallású volt, akit azonban környezete nem tartott fanatikusnak.

Az Interfax hírügynökség úgy értesült, hogy Dzsalilov februárban visszatért Kirgizisztánba, ahol felkészítést kaphatott a merénylet elkövetéséhez. A RIA Novosztyi hírügynökség tudomása szerint a pokolgép véletlenül lépett működésbe hétfőn a szentpétervári metróban. Ezt az állítást hivatalosan azonban nem erősítették meg.

Az orosz Nemzeti Terrorelhárítási Bizottság szerdán közleményben cáfolta a sajtóban megjelent értesülést, amely szerint több orosz nagyvárost is terrorveszély fenyegetne. A Kommerszant és az RBK című gazdasági lap értesülése szerint a hatalmon lévő Egységes Oroszország párt április 8-án országszerte terrorellenes megmozdulásokat kíván rendezni.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 06. 08:25, szombat | Külföld

Vlagyimir Putyin: Moszkva a konfliktus teljes és végleges lezárását akarja

Nem fegyvernyugvást kell elérni az ukrajnai háborúban, Oroszország a konfliktus teljes és végleges lezárását akarja elérni

2024. Július 05. 07:56, péntek | Külföld

Ukrán elnök: a következő békecsúcson Oroszországnak is részt kell vennie

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök egy friss interjúban kijelentette, hogy a következő globális béke-csúcstalálkozón Oroszországnak is részt kell vennie.

2024. Július 04. 08:04, csütörtök | Külföld

Napközben lezárják Románia egyik legforgalmasabb tranzitútvonalát

Jövő héttől kezdődően a tervek szerint egy hónapos időtartamra napközben lezárják Románia egyik legforgalmasabb tranzitútvonalát, az Olt völgyén keresztül vezető DN7-es jelzésű főutat

2024. Július 04. 07:58, csütörtök | Külföld

A Fehér Ház tagadta, hogy Joe Biden az elnökjelölti küzdelemtől való visszalépést fontolgatja

A Fehér Ház valótlannak minősítette a Joe Biden elnökjelölti visszalépésének reális lehetőségéről szóló sajtóinformációkat szerdán.