Városlista
2024. szeptember 19, csütörtök - Vilhelmina

Hírek

2024. Július 17. 07:54, szerda | Külföld
Forrás: MTI

Az EU tűzoltó helikopterekkel és repülőgépekkel segíti az észak-macedóniai és bulgáriai erdőtüzek oltását

Az EU tűzoltó helikopterekkel és repülőgépekkel segíti az észak-macedóniai és bulgáriai erdőtüzek oltását

Észak-Macedónia és Bulgária kérésére az Európai Unió tagországi felajánlások által tűzoltó repülőgépekkel és helikopterekkel segíti az erdőtüzek elleni küzdelmet - közölte az Európai Bizottság kedden.

A brüsszeli közlemény szerint az Európai Unió polgári védelmi mechanizmusán keresztül Észak-Macedóniába Szerbiából egy helikopter, Szlovéniából két, Törökországból két repülőgép és egy helikopter, Horvátországból pedig egy repülőgép érkezik. Bulgária két helikoptert kap Csehországból, az egyiket a veszélyhelyzet-reagálási tartalékot kezelő EU-program, az úgynevezett rescEU tűzoltóflottája keretében.

A közlemény Janez Lenarcic válságkezelésért felelős biztost idézte, aki a szolidaritás fontosságát hangsúlyozva kiemelte: az EU gyors reagálása kulcsfontosságú a pusztító erdőtüzek elleni erőfeszítések támogatásában. "Továbbra is készek vagyunk támogatást nyújtani, ha arra szükség van. Az erdőtüzek ugyanis nem ismernek határokat, ahogy a segítségnyújtás iránti elkötelezettségünk sem" - fogalmazott.

Az EU veszélyhelyzet-reagálási koordinációs központja továbbra is szorosan figyelemmel kíséri a helyzetet úgy Észak-Macedóniában, mint Bulgáriában, biztosítva, hogy szükség esetén további segítségnyújtást lehessen a lehető leggyorsabban mozgósítani - tette hozzá az uniós biztos.

Az Európai Bizottság közölte, az idei nyárra repülőgépekből és a tagországokba kihelyezett tűzoltókból álló flottát állított fel. Idén nyáron 12 ország 556 tűzoltója áll készenlétben Európa számos, az erdőtüzek által gyakran érintett országaiban, köztük Franciaországban, Görögországban, Portugáliában és Spanyolországban. A rescEU flotta 28 repülőgépből és 4 helikopterből áll, amelyek 10 tagállamban állomásoznak - tették hozzá.

Címkék: erdőtűz

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 18. 06:00, szerda | Külföld

Mario Draghi: Európa drámai változások előtt áll

2024. Szeptember 17. 15:04, kedd | Külföld

Gátszakadás Lengyelországban, 25 ezres települést árasztott el a víz - Videó

A Lengyelországban található 25 ezer fős Klodzkót érte ez az árvíz, ahol az átszakadt gát teljesen elöntötte a települést.

2024. Szeptember 17. 07:46, kedd | Külföld

Másfél millióra emelte az orosz katonai állomány létszámát Vlagyimir Putyin

Száznyolcvanezer fővel másfél millióra növeli az orosz fegyveres erők katonai állományának létszámát Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfőn kiadott rendelete.

2024. Szeptember 17. 07:37, kedd | Külföld

Újabb merényletet terveztek Donald Trump ellen

Donald Trump köszönetet mondott hétfőn az amerikai Titkosszolgálatnak és a hatóságoknak azért, hogy megakadályozták az ellene készülő merényletet, miközben Joe Biden elnök elítélte a megkísérelt politikai gyilkosságot.