Városlista
2024. szeptember 17, kedd - Zsófia

Hírek

2019. December 05. 08:55, csütörtök | Külföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Betiltják a szilveszteri petárdázást München belvárosában

Betiltják a szilveszteri petárdázást München belvárosában

Megtiltják a szilveszteri petárdázást München belvárosában - jelentették szerdán német hírportálok.

A bajor tartományi főváros vezetése várhatóan december 10-én hirdeti ki új rendeletét, amely szerint december 31-én nulla órától január 1-jén egészen éjfélig tilos működésbe hozni petárdát a városközpont gyalogos övezetében és a környező utcákban. A tiltás megszegői szabálysértési feljelentésre és súlyos pénzbüntetésre számíthatnak. A rendőrség megerősített egységekkel igyekszik majd érvényesíteni az új szabályt.

A környéken élők egyre nagyobb része sürgeti lépéseket a petárdázással, tűzijátékozással járó légszennyezés, zajterhelés, balesetveszély és szemetelés miatt. Azonban az önkormányzat csak a petárdázást tilthatja meg, mert a rakéták és egyéb tűzijátékok használatának szabályozása szövetségi hatáskör.

Így az idei szilveszter sem lesz teljesen mentes a tűzijátékoktól a müncheni belvárosban, kivéve a Marienplatz és a Karlsplatz közötti gyalogos övezetet, amelynek területén régóta teljes körű tűzijáték-használati tilalom van érvényben szilveszterkor is.

Németországban az év eleje óta gyakran előkerülő téma a nyilvánosságban, hogy az éghajlatváltozás elleni küzdelem részeként be kell-e tiltani a jelentős légszennyezéssel járó szilveszteri tűzijátékozást. München az első milliós nagyváros, ahol ha nem is tiltják, de erősen korlátozzák a hagyományos szokás gyakorlását. Azonban több kisebb városban - Bajorország tartományban például Landshutban és Augsburgban - már régóta tilos a szilveszteri petárdázás a belvárosban, bár elsősorban nem környezetvédelmi, hanem biztonsági okokból.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 15. 09:00, vasárnap | Külföld

Romániában öt ember meghalt, több százat evakuálni kellett a heves esőzések és áradások miatt

Romániában öt ember meghalt, több százat evakuálni kellett a szombatra virradóra bekövetkezett heves esőzések és áradások miatt. A legtöbb kárt Galac megyéből jelentették.

2024. Szeptember 14. 08:44, szombat | Külföld

A nyugati fegyverek oroszországi bevetése is témája Joe Biden és Keir Starmer washingtoni tárgyalásainak

Az Ukrajna rendelkezésére bocsátott nyugati fegyverek oroszországi bevetése is témája Joe Biden és Keir Starmer washingtoni tárgyalásainak

2024. Szeptember 13. 06:00, péntek | Külföld

Az ukrán elnök elutasította a kínai-brazil béketervet

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök destruktívnak nevezte és elutasította a kínai-brazil béketervet, mivel szerinte az nem több egy politikai nyilatkozatnál, amelyet ráadásul nem egyeztettek Ukrajnával.

2024. Szeptember 12. 19:48, csütörtök | Külföld

Putyin: a nyugati nagy hatótávolságú precíziós fegyverek bevetése a NATO közvetlen részvételét jelentené a háborúban

nyugati nagy hatótávolságú precíziós fegyverek Oroszország elleni bevetése a NATO-országok közvetlen részvételét jelentené az ukrajnai harci cselekményekben