Városlista
2024. szeptember 21, szombat - Máté

Hírek

2011. November 14. 07:43, hétfő | Belföld
Forrás: Stop.hu

Budapestre érkezik a Woodstock sztárja

Budapestre érkezik a Woodstock sztárja

Ismét Budapesten lép fel a rockzene történetének egyik kiemelkedő csapata, a brit Ten Years After; az 1969-es woodstocki fesztivál egyik sztárcsapata november 20-án a Barba Negra klubban koncertezik.

A banda többek között Peter Green, Jimi Hendrix vagy Rory Gallagher mellett a blues-rock történetének egyik korszakalkotó előadója. Az eredeti felállásból három zenész - Leo Lyons basszusgitáros, Ric Lee dobos és Chick Churchill billentyűs - ma is a Ten Years After tagja, a legendás gitáros, Alvin Lee helyén 2003 óta Joe Gooch játszik.

A Ten Years After 1967-ben alakult, a formáció Alvin Lee gitáros vezetésével rövid idő alatt kiemelkedő sikereket ért el, kifejezetten keresett, újító jellegű bandává lépett elő. 1974-ig tíz albumuk jelent meg, köztük a legjobb talán az 1970-es Cricklewood Green volt. 1969-ben felléptek a woodstocki fesztiválon. A pályafutás nem nevezhető egyenletesnek, hiszen 1974-től kényszerszünetek sokasága jellemezte az együttest. Alvin Lee akkor távozott, és bár később többször is visszatért, az 1980-as évek végétől már egyértelműen szólókarrierjére koncentrál.

A csapat 1994-ben fellépett a második Sziget fesztiválon - a Eurowoodstock-on -, majd 2003-ig keveset hallatott magáról, akkor az alapító tagok ráakadtak Lee méltó utódjára egy ifjú titán, Joe Gooch személyében. A rendkívül tehetséges és sokat tapasztalt gitáros - még ma is csak 34 éves - saját elmondása szerint egyik fő gyermekkori példaképének posztját vehette át, amit a gyümölcsöző közös munkán túl a Ten Years After zenéjének üdítő vérfrissítésével hálált meg.

Az új formáció két lemezzel, a 2004-es Now-val és a 2008-as Evolution-nel tért vissza napjaink zenei köztudatába, illetve jelentősebb klub- és fesztiválszínpadaira. Az utóbbi években több koncertjük anyaga külön-külön is kiadásra került, ezzel bizonyítva, hogy a Ten Years After még mindig bír azzal az elsöprő színpadi energiával, amelynek a világhírt köszönheti. Gooch-ot kivéve a zenekar tagjai egytől-egyig hatvanas éveik végét tapossák, ám ez nem gátolja meg őket abban, hogy zenéjüket átültessék a jelen kor aktualitásába.

Alvin Lee tavaly ősszel fellépett a Budapest Blues Legends Fesztiválon, Lyons és Gooch pedig idén együtt játszott a paksi Gastroblues Fesztiválon a Hundred Seventy Split elnevezésű trióban.

A Ten Years After európai turnéjának közepén, november 20-án megvalósuló budapesti koncert szervezője a Livesound.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket