Városlista
2024. október 5, szombat - Aurél

Hírek

2020. Április 27. 13:21, hétfő | Külföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Csődhullámtól tart a német utazási irodák szövetsége

Csődhullámtól tart a német utazási irodák szövetsége

Csődhullámtól tart az utazásszervező és utazásközvetítő vállalkozások németországi érdekképviselete a koronavírus miatt, a szövetség közleménye szerint előfordulhat, hogy tagjainak többsége nem éli túl a válságot.

A szövetségi kormánynak sürgősen közbe kell lépnie, különben "nagyon hamar megsemmisül" az ágazat közepes méretű vállalkozásokra épülő szerkezete - nyilatkozott Norbert Fiebig, a Deutscher Reiseverband -DRV elnöke, aláhúzva, hogy "nem veszíthetjük el országunk turisztikai infrastruktúráját".

A szövetség tagjainak körében végzett felmérés szerint április végéig 4,8 milliárd euró bevételkiesés várható a koronavírus-járvány lassítására bevezetett utazási korlátozások miatt. A tagvállalatok 20 százalékánál már voltak is elbocsátások. Háromnegyedük jelentkezett állami bértámogatásért, és 40 százalékuk az adófizetés felfüggesztésének lehetőséget is kihasználja. Azonban egy turisztikai "védőernyő", az ágazat helyzetére szabott, célzott támogatási program nélkül a 11 ezer utazási iroda és a 2300 utazásszervező cég többsége tönkremegy, ami munkahelyek tízezreinek megszűnésével járhat - figyelmeztetett az érdekképviselet.

A DRV adatai szerint az utazási irodák és utazásszervezők bevétele 35,4 milliárd euró volt 2019-ben, 1 százalékkal nőtt az egy évvel korábbi 35,2 milliárd euróhoz képest. Szolgáltatásaikat 55,2 millió ügyfél vette igénybe. Az utak 73,6 százaléka külföldi, 26,4 százaléka belföldi volt.

A koronavírus-járvány miatt szinte egyáltalán nem lehet szabadidő eltöltése céljával utazni Németországban. A tengerparti vidék nagy részét - például Usedom és Rügen szigetét - ellenőrző mecklenburg-elő-pomerániai kormány még a tartomány határát is lezárta, hogy feltartóztassa a vírust, így a saját nyaralóval rendelkező németek sem léphetnek be, ha más tartományban van a bejelentett lakhelyük. Külföldi utazásokat sem lehet szervezni, mert a külügyminisztérium a világ valamennyi országára utazási figyelmeztetést adott ki.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Október 04. 07:47, péntek | Külföld

Bejelentette Vuhledar elfoglalását az orosz védelmi minisztérium

Ellenőrzése alá vonta Vuhledar várost a donyecki régióban az orosz hadsereg - jelentette be csütörtök délután az orosz védelmi minisztérium.

2024. Október 03. 08:04, csütörtök | Külföld

Az Egyesült Államok árvíz sújtotta délkeleti államaiban tovább növekedett az áldozatok száma, és tömegeknél nincs áram

Az Egyesült Államok délkeleti államaiban kedden folytatódott a Helene hurrikán és az árvizek utáni kármentesítés, miközben a halálos áldozatok száma tovább növekedett.

2024. Október 03. 08:03, csütörtök | Külföld

Izraeli hadsereg: folytatódik a szárazföldi hadművelet Libanonban, elesett nyolc izraeli katona

Elesett nyolc izraeli katona Libanonban az Iránból támogatott Hezbollah síita terrorszervezet ellen folytatott szárazföldi harcokban – jelentette be az izraeli hadsereg szerdán.

2024. Október 03. 08:00, csütörtök | Külföld

Libanon elhagyására szólítja fel a magyarokat a Külgazdasági és Külügyminisztérium

A háborús helyzetben Libanon elhagyására szólítja fel a magyar állampolgárokat a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) - tette közzé szerdán a KKM a Konzuli Szolgálat honlapján.