Városlista
2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2013. Január 16. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Csütörtökön dönthetnek a Zsolnay-gyár sorsáról

Csütörtökön dönthetnek a Zsolnay-gyár sorsáról

Idén 300 millió forintot ad a Zsolnay-gyárnak a város, illetve a pécsi vagyonkezelő pályázati felhívására jelentkező szír milliárdos. Svájc és az arab világ lesz a két fő célterülete a patinás pécsi gyárnak - tájékoztat a bama.hu. A pécsi közgyűlés csütörtökön dönthet arról, hogy külső befektetőt von be a Zsolnay-gyár tulajdonosi körébe.

A pécsi közgyűlés e héten csütörtökön megszavazhatja, hogy külső befektetőt von be a Zsolnay-gyár tulajdonosi körébe. Mint ismert, az elmúlt években több privatizációs kísérlet is csődöt mondott, miközben mára a nagy múltú pécsi porcelánmanufaktúra igen nehéz anyagi helyzetbe került.

Amint azt a Dunántúli Napló korábban megírta, egy szír születésű, svájci állampolgár a befektető, Bachar Najari, de ő Budapesten járt egyetemre, és a 90-es évek óta több magyar vállalkozás tulajdonosa, emiatt részben magyarnak vallja magát.

A befektető 180 millió forintot kíván a részvényekért adni, plusz egy 500 milliós tőkejuttatást hajt majd végre a gyárban jövő őszig. A hírt hétfő délelőtt, a Zsolnay-gyárban tartott sajtótájékoztatón jelentette be Csizi Péter pécsi alpolgármester. Elmondta, hogy a tárgyalásokat december elején kezdték meg a pályázatra jelentkező egyetlen befektetővel, és komoly biztosítékokat kértek tőle.

Bachar Najarinak a gyár 74,5 százalékos részvénypakettjének 180 milliós vételárát a szerződés aláírása után öt napon belül kell elutalnia, máskülönben a várhatóan csütörtök este megszavazott szerződés érvénytelen lesz. A szerződést várhatóan két héten belül írják alá.

A befektető vállalta továbbá, hogy az 500 millió forintos tőkejuttatást biztosít a Zsolnaynak, az összegből 200 millió forintra visszavonhatatlan bankgaranciát, 300 millió forintra pedig készfizető kezességet nyújt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket