Városlista
2024. szeptember 17, kedd - Zsófia

Hírek

2022. November 04. 12:00, péntek | Helyi

Dombóváron is fellobbantak a lángok vasárnap este, égett az őrtűz

Dombóváron is fellobbantak a lángok vasárnap este, égett az őrtűz

A hagyománynak megfelelően Székelyföld Autonómiájának Napján fellobbantak Székelyföldön az őrtüzek lángjai. Dombóváron is égett a lármafa.

A Dombóvári Székely Kör kezdeményezésére több civil egyesület tagjaival közösen gyújtották meg az őrtüzet.

„Száz éve került Székelyföld Erdéllyel együtt román közigazgatás alá. Ezalatt az évszázad alatt, teljesen függetlenül attól, hogy milyen kormányzata volt Romániának és milyen volt az uralkodó rendszer, Székelyföldre mindig úgy tekintettek a román hatóságok, mint gyarmatra, amikor az erőforrások kiaknázásáról volt szó, de ugyanakkor, mint meghódítandó területre, amikor a román népesség betelepítését és asszimilációs politikáját megtervezte.
Ez az út, bármennyire nehéz, mégis járható. A Székely Nemzeti Tanács legfontosabb dokumentuma, a Székelyföld Autonómia Statútum, kijelöli ennek az útnak a célját. Ez Székelyföld területi autonómiája." - Izsák Balázs, Székely Nemzeti Tanács elnök

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 16. 11:00, hétfő | Helyi

Fekete István Múzeum – A hónap műtárgya

Szeptember hónap műtárgyának az író egy eddig ismeretlen kéziratát választották. Fekete István Vadászat Magyarországon című írása az Amnesztia, vegyes kézirat kötetben található meg.

2024. Szeptember 15. 16:24, vasárnap | Helyi

Felavatták Havasi János szobrát Kaposszekcsőn

Felavatták vasárnap Havasi János Herczeg Ferenc-díjas újságírónak egész alakos szobrát Kaposszekcsőn, ahol gyermekkorát töltötte.

2024. Szeptember 15. 08:55, vasárnap | Helyi

Mávinform: fakidőlés miatt késnek a vonatok

A Pápa-Csorna vonalon, valamint a Székesfehérvár-Komárom közötti S150-es vonatoknál késésekre kell számítani - közölte a Mávinform a Facebook-oldalán vasárnap reggel.

2024. Szeptember 15. 08:53, vasárnap | Helyi

Megvannak az ötöslottó nyerőszámai

Várható főnyeremény 5,5 milliárd forint.