Városlista
2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2018. Július 26. 07:17, csütörtök | Külföld
Forrás: Járai Judit, az MTI tudósítója jelenti:

Donald Trump: új szakasz kezdődik Washington és az Európai Unió kapcsolatában

Donald Trump: új szakasz kezdődik Washington és az Európai Unió kapcsolatában

- jelentette ki szerdán Donald Trump amerikai elnök a Fehér Ház Rózsakertjében az Európai Bizottság (EB) elnökével, Jean-Claude Junckerrel tartott találkozója után.

"Nagyon nagy nap ez a szabad és korrekt kereskedelem számára" - fogalmazott az amerikai elnök a találkozó után, amelyen az Egyesült Államok és az Európai Unió vezetői - az elemzők várakozásaival ellentétben - egyetértettek kereskedelmi vitáik rendezésében.

Donald Trump közölte: megállapodott az Európai Bizottság elnökével abban, hogy együttműködnek az ipari termékek vámmentességének kidolgozásában és a nem autóipari termékeket érintő szubvenciók eltörlésében. Megkezdik a tárgyalásokat az európai acélárukra és alumíniumtermékekre kivetett amerikai vámok, valamint a megtorlásként az Európai Unió által amerikai portékákra kivetett tarifák ügyében. A tárgyalások ideje alatt egyik fél sem vet ki új vámokat, így az Európából az Egyesült Államokba exportált gépjárművek után nem kell külön illetéket fizetni.

Az amerikai elnök a megállapodás egyes konkrét részleteit is nyilvánosságra hozta. Elmondta: az Európai Unió "csaknem azonnali hatállyal" megkezdi az amerikai szójabab nagy mennyiségű importját, és az EB elnöke a korábbinál több amerikai cseppfolyósított gáz (LNG) európai vásárlására tett ígéretet.

Jean-Claude Juncker - aki a sajtókonferencián alig szólalt meg - hozzátette: az Egyesült Államok ígéretet tett további LNG-terminálok kiépítésére Európában. Hangsúlyozta: "azzal a szándékkal jöttem ide, hogy megállapodjunk, és meg is állapodtunk".

Trump közölte: Washington együttműködik az Európai Unióval a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) megreformálása érdekében, és ehhez közös munkacsoportot hoznak létre.

A tárgyalások megkezdése előtt a Fehér Ház Ovális irodájában - az újságírókat és a fotósokat fogadva - Donald Trump "nagyon okos embernek" nevezte Jean-Claude Junckert, aki pedig azt mondta, hogy Brüsszel és Washington "nem ellenségek" és "együtt kell működniük".

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 18. 06:00, szerda | Külföld

Mario Draghi: Európa drámai változások előtt áll

2024. Szeptember 17. 15:04, kedd | Külföld

Gátszakadás Lengyelországban, 25 ezres települést árasztott el a víz - Videó

A Lengyelországban található 25 ezer fős Klodzkót érte ez az árvíz, ahol az átszakadt gát teljesen elöntötte a települést.

2024. Szeptember 17. 07:46, kedd | Külföld

Másfél millióra emelte az orosz katonai állomány létszámát Vlagyimir Putyin

Száznyolcvanezer fővel másfél millióra növeli az orosz fegyveres erők katonai állományának létszámát Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfőn kiadott rendelete.

2024. Szeptember 17. 07:37, kedd | Külföld

Újabb merényletet terveztek Donald Trump ellen

Donald Trump köszönetet mondott hétfőn az amerikai Titkosszolgálatnak és a hatóságoknak azért, hogy megakadályozták az ellene készülő merényletet, miközben Joe Biden elnök elítélte a megkísérelt politikai gyilkosságot.