Városlista
2024. július 3, szerda - Kornél

Hírek

2019. November 12. 09:57, kedd | Külföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Egy éven belül atombombát állíthat elő Irán

Egy éven belül atombombát állíthat elő Irán

Kis-Benedek József nemzetbiztonsági szakértő elképzelhetőnek tartja, hogy Irán egy éven belül atombombát állít elő, ha a nagyhatalmaknak nem sikerül az országgal megegyezniük a 2015-ös megállapodás betartásáról.

A szakértő kedden az M1-en azt mondta: Irán csak akkor hajlandó tárgyalni az atomalkuról, ha az amerikaiak előbb visszavonják a Teheránra kiszabott szankciókat. Szerinte Irán ezért a felgyorsított urándúsítással zsarol.

Az eddigi urándúsítás legmagasabb szintje 4,5 százalék, ami meghaladja a 2015 nyarán kötött iráni atomalkuban szereplő 3,67 százalékot - mondta.

Kis-Benedek József úgy vélekedett, hogy további szankciók, szigorítás esetén Irán még több centrifugát állítana be, és még nagyobb ütemben végezné az urándúsítást, megegyezéssel azonban le lehetne állítani ezt a folyamatot.

Kitért arra is: Izrael nem engedheti meg, hogy Iránnak atombombája legyen, ezért ha fennáll ennek a veszélye, légi csapást mérhetnek az azt előállító objektumra.

Címkék: atombomba, Irán, urán

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 03. 08:16, szerda | Külföld

Ukrán elnök: megegyeztem Orbán Viktorral a vitás kérdéseket rendező kétoldalú megállapodás elkészítésében

Volodimir Zelenszkij ukrán államfő és Orbán Viktor magyar miniszterelnök megegyezett kedden Kijevben abban, hogy kidolgoznak egy olyan kétoldalú megállapodást, amely megoldja a két ország közötti vitás kérdéseket.

2024. Július 03. 08:06, szerda | Külföld

Kreml: Moszkva semmit sem vár a magyar kormányfő kijevi látogatásától

A Kreml nem vár semmit Orbán Viktor magyar miniszterelnök kijevi látogatásától, de nem is dolga azt kommentálni - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő kedden újságíróknak.

2024. Július 03. 08:06, szerda | Külföld

Az Egyesült Államok több mint kétmilliárd dolláros új katonai csomagot állított össze Ukrajna számára

Az Egyesült Államok több mint 2,3 milliárd dollár értékű katonai támogatási csomagot állított össze Ukrajna számára

2024. Július 01. 07:32, hétfő | Külföld

Folyamatosan visszatérhet kormányfői feladatai ellátásához Robert Fico

A következő napokban várhatóan ismét megjelenik a nyilvánosság előtt és fokozatosan visszatérhet kormányfői feladatai ellátásához Robert Fico szlovák miniszterelnök