Városlista
2024. október 5, szombat - Aurél

Hírek

2019. Augusztus 30. 07:11, péntek | Külföld
Forrás: Bajnok Artúr, az MTI tudósítója jelenti - illusztráció: pixabay

Elutasította több elítélt ETA-terrorista beadványát az emberi jogi bíróság

Elutasította több elítélt ETA-terrorista beadványát az emberi jogi bíróság

Elutasította az egykori Baszk Haza és Szabadság (ETA) szakadár terrorcsoport több tagjának beadványát a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB), a panaszosok börtönbüntetésük lerövidítését próbálták elérni.

Az ügy előzménye, hogy az öt panaszost a maximálisan kiszabható 30 éves szabadságvesztésre ítélték egyebek mellett politikai gyilkosságok miatt Spanyolországban, miután Franciaországban is éveket töltöttek börtönben az ott 1993 és 2003 között elkövetett bűncselekményeik miatt. Az elítéltek azzal fordultak a törvényszékhez, hogy kérelmezzék franciaországi börtönéveik beszámítását a rájuk Spanyolországban kiszabott ítéletbe.

A strasbourgi bírák azonban egyhangúlag elutasították a beadványt, kiemelve, hogy a spanyol törvények nem biztosítják a külföldön letöltött évek beszámítását, az érintettek erre nem is számíthattak, így a panaszuk megalapozatlan, nem történt jogsértés.

Az EJEB-hez az Emberi Jogok Európai Egyezményének megsértésére hivatkozva lehet fordulni, ha a panaszos már minden hazai jogorvoslati lehetőséget igénybe vett, s nem járt eredménnyel. A testület határozatai kötelezőek az Európa Tanács mind a 47 tagországa számára.

A Baszkföld függetlenségéért küzdő, 1959-ben alakult terrorszervezetet 864 ember haláláért tartják felelősnek. Utolsó merényletét Franciaországban hajtotta végre 2010-ben. Tagjai közül jelenleg mintegy 250-en ülnek börtönben Spanyolországban, körülbelül ötvenen pedig Franciaországban.

Az ETA 2011-ben jelentette be hivatalosan, hogy felhagy a támadásokkal, tavaly májusban pedig fel is oszlatta magát.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Október 04. 07:47, péntek | Külföld

Bejelentette Vuhledar elfoglalását az orosz védelmi minisztérium

Ellenőrzése alá vonta Vuhledar várost a donyecki régióban az orosz hadsereg - jelentette be csütörtök délután az orosz védelmi minisztérium.

2024. Október 03. 08:04, csütörtök | Külföld

Az Egyesült Államok árvíz sújtotta délkeleti államaiban tovább növekedett az áldozatok száma, és tömegeknél nincs áram

Az Egyesült Államok délkeleti államaiban kedden folytatódott a Helene hurrikán és az árvizek utáni kármentesítés, miközben a halálos áldozatok száma tovább növekedett.

2024. Október 03. 08:03, csütörtök | Külföld

Izraeli hadsereg: folytatódik a szárazföldi hadművelet Libanonban, elesett nyolc izraeli katona

Elesett nyolc izraeli katona Libanonban az Iránból támogatott Hezbollah síita terrorszervezet ellen folytatott szárazföldi harcokban – jelentette be az izraeli hadsereg szerdán.

2024. Október 03. 08:00, csütörtök | Külföld

Libanon elhagyására szólítja fel a magyarokat a Külgazdasági és Külügyminisztérium

A háborús helyzetben Libanon elhagyására szólítja fel a magyar állampolgárokat a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) - tette közzé szerdán a KKM a Konzuli Szolgálat honlapján.