Városlista
2024. szeptember 17, kedd - Zsófia

Hírek

2012. Április 27. 07:13, péntek | Külföld
Forrás: mno / MTI

Fényűző pompával iktatják be Putyint

Fényűző pompával iktatják be Putyint

Húszmillió rubelbe (140 millió forintba) kerül Vlagyimir Putyin megválasztott orosz államfő beiktatási ünnepsége – írta csütörtökön az Izvesztyija című orosz lap internetes oldalán.

A beszámoló szerint már nagyban folyik a készülődés a május 7-ei eseményre. Mint a lapnak a Kreml egyik magas rangú illetékese elmondta, a beiktatási menetében a korábbiakhoz képest nem várható változás. „Franciaországban száz éve vannak ilyen szertartások, Oroszországban csupán tíz éve. Hagyományt szeretnénk teremteni, ezért gyakorlatilag semmit sem változtatunk” – mondta.

Már összeállították a meghívandó vendégek listáját, akik a Nagy Kreml-palota három nagy termében kísérik figyelemmel az eseményt. „Ott lesznek a Putyin által kinevezett emberek, a törvényhozás ellenzéki pártjainak vezetői, az elnökválasztáson indult jelöltek, akárcsak Mihail Gorbacsov, a Szovjetunió első, egyben utolsó elnöke. Mindenki, aki számít a politikában” – mondta a tisztviselő, és hozzátette, hogy a parlamenten kívüli ellenzék vezérei nem lesznek jelen. A vendégeknek emlékérmeket ajándékoznak, amelyek darabja ötezer rubelbe (35 ezer forint) kerül. Csupán az ajándékokra tízmillió rubelt fordítanak, közel ugyanennyit a beiktatást követő fogadásra.

Az egyórás ünnepség délben kezdődik. Putyin a Szpasszkij-toronynál lévő kapun keresztül érkezik a Nagy Kreml-palotához. Áthalad a György és a Sándor Dísztermen, majd az András Teremben, a cárok egykori tróntermében teszi le az esküt. Ezt követően várhatóan beiktatási beszédet mond, Dmitrij Medvegyev, a távozó államfő pedig elbúcsúzik az új elnöktől – írta az Izvesztyija.

MTI / mno

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 15. 09:00, vasárnap | Külföld

Romániában öt ember meghalt, több százat evakuálni kellett a heves esőzések és áradások miatt

Romániában öt ember meghalt, több százat evakuálni kellett a szombatra virradóra bekövetkezett heves esőzések és áradások miatt. A legtöbb kárt Galac megyéből jelentették.

2024. Szeptember 14. 08:44, szombat | Külföld

A nyugati fegyverek oroszországi bevetése is témája Joe Biden és Keir Starmer washingtoni tárgyalásainak

Az Ukrajna rendelkezésére bocsátott nyugati fegyverek oroszországi bevetése is témája Joe Biden és Keir Starmer washingtoni tárgyalásainak

2024. Szeptember 13. 06:00, péntek | Külföld

Az ukrán elnök elutasította a kínai-brazil béketervet

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök destruktívnak nevezte és elutasította a kínai-brazil béketervet, mivel szerinte az nem több egy politikai nyilatkozatnál, amelyet ráadásul nem egyeztettek Ukrajnával.

2024. Szeptember 12. 19:48, csütörtök | Külföld

Putyin: a nyugati nagy hatótávolságú precíziós fegyverek bevetése a NATO közvetlen részvételét jelentené a háborúban

nyugati nagy hatótávolságú precíziós fegyverek Oroszország elleni bevetése a NATO-országok közvetlen részvételét jelentené az ukrajnai harci cselekményekben