Városlista
2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2019. Június 25. 08:00, kedd | Helyi
Forrás: Dombó Média

„Gólyaroadshow” Dombóváron

„Gólyaroadshow” Dombóváron

A korábbi évekhez hasonlóan a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület dombóvári csoportja is csatlakozott az országos akcióhoz.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület idén is megtartotta a nagy hagyományokra visszatekintő „Gólyaroadshow” elnevezésű országos akcióját, melyhez a korábbi évekhez hasonlóan a civil szervezet 28. számú dombóvári csoportja is csatlakozott.

Június 18-án délelőtt a Gólyavárra helyeztek fel egy mesterséges fészket az önkéntesek.
- Itt 2002-ig több mint 40 esztendőn keresztül költöttek a fehér gólyák, azóta azonban elkerülték az egykori erődítmény megmaradt romjait - mondta a munkálatokat irányító Nagy Sándor. - Egy ideig nem is zavart minket az említett helyen a gólyák hiánya, mert városunkban bőven voltak lakott fészkek. Mára azonban megcsappant a számuk, jelenleg a járásban van annyi gólya, mint amennyi egykoron Dombóváron volt. A drasztikus fogyás oka a művelés alá vont környékbeli területek terjeszkedésében és a Kapos-folyó árterének szűkülésében keresendő.
Délután Újdombóvárra a Fő utca és a IX. utca kereszteződésénél lévő fészekhez várták az érdeklődőket és tagjaikat a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület helyi csoportjának vezetői. Ott meggyűrűzték azt a kisgólyát, mely nemrégiben kelt ki a tojásból.
Nagy Sándor arról beszélt, hogy az idei rendkívül csapadékos április és május nem kedvezett a költésnek és fiókanevelésnek, jó ha a civil szervezet által felügyelt területen fészkenként kettő kismadár életben marad.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 19. 16:25, csütörtök | Helyi

Dombóvári győztese van a CineFest Filmfesztivál diákfilm pályázatának

A 20. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál egyik díjazottja a dombóvári Juhász Barnabás.

2024. Szeptember 18. 09:56, szerda | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!

2024. Szeptember 17. 13:17, kedd | Helyi

Két baleset is történt Kapospula és Attala között pár nap alatt

Mindkét esetben súlyos sérülés történt.

2024. Szeptember 16. 11:00, hétfő | Helyi

Fekete István Múzeum – A hónap műtárgya

Szeptember hónap műtárgyának az író egy eddig ismeretlen kéziratát választották. Fekete István Vadászat Magyarországon című írása az Amnesztia, vegyes kézirat kötetben található meg.