Városlista
2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2012. Szeptember 10. 08:58, hétfő | Helyi
Forrás: Dr. Kriston Vízi József

Gyógyító Kárpát-medence, gondoskodó Pannonia – Kocsord, édesgyökér és komló –

Gyógyító Kárpát-medence, gondoskodó Pannonia – Kocsord, édesgyökér és komló –

A Dombóvári Városszépítők egyik aktív kisközössége Bordi Anna fitoterapeuta vezetésével immár három éve minden hónap első péntekén tartja a már országszerte ismert Dombóvári Herbárium elnevezésű találkozó-sorozatát.

Ez alkalommal egy kedves vendég: Dr. Dános Béla, a Gyógynövénykutató Intézet Kft. tudományos tanácsadója volt a soros előadó. A két év híján 100 esztendős hazai kutató-műhely munkatársát, ökológiai túravezetőt és egyetemi oktatót s a kíséretében megjelent ó-dombóvári lokálpatriótát, a helyi múzeum egyik önzetlen mecénását: Pallos József Péter igazgatót (PannonPharma Zrt.) a házigazda Dombóvári Helytörténeti Múzeum vezetője köszöntötte.
Hasonlóképpen szólt az üdvözlés a Pécsi Tudományegyetem Farmakognóziai Intézete munkatársának, Dr. Papp Nóra adjunktusnak is, aki nem először látogatott át Pécsről, hogy élvezze a klubban egybegyűltek őszinte figyelmét és barátságát.
Ezt követően Bártfai Attila kertészmérnök tette meg az augusztusi találkozóhoz kapcsolódó szakmai megjegyzéseit.

Utána vette át a szót Dános professzor úr. „Szemelvények vadon termő gyógynövényeink biodiverzitás vizsgálataiból ” - ez volt a csaknem egy órányi, vetített képes előadás átfogó témaköre, amelyből a 23 fős hallgatóság – még a szakmai kifejezések garmadának közepette is – otthonosan, a beavatottság érzésével szerzett ismereteket, minden különösebb feszengés nélkül. A pergő és elegánsan szerkesztett prezentációban külön helyet kapott egy, a kör tagjait többször is foglalkoztató téma, így az igazi édesgyökér magyarországi múltja és jelene gondolatkört külön is körüljárhattuk Tanár Úr jóvoltából.

A rendhagyó farmabotanikai óra végén a jelenlévők bátran kérdeztek, kihasználva a tudós vendég jelenlétét, élve tapasztalatainak tárházával. Papp Nóra PhD közben bejelentette, szívesen fogadnak résztvevőket Dombóvárról is a szeptember 28-án, Pécsett megrendezésre kerülő XIV. Magyar Növényanatómiai Szimpóziumon.

A hónap központi növényeként megjelölt komló beharangozásaként Dr. Lehoczkyné Pörös Eszter olvasott fel élvezetes szemelvényeket egy, a sör kultusszal kapcsolatos irodalmi gyűjteményből. A gyorsnövésű és régtől kedvelt növényről Bordi Anna tartott áttekintő előadást,- a termesztéstől a konyhai, élvezeti és gyógyászati hatásokig egyaránt, amit frissen gyűjtött komló-tobozokkal, valamint néhány pohár, friss ászokos sörrel illusztrált Schnetz János jóvoltából.

Az október 5-i kihelyezett foglalkozásra Gábor Sándor aranykoszorús mestercukrász meghívására a Gábriel Bonbon Manufaktúra helyi látvány-műhelyében vendégeskedve kerül majd sor, - előzetes jelentkezés alapján.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 19. 16:25, csütörtök | Helyi

Dombóvári győztese van a CineFest Filmfesztivál diákfilm pályázatának

A 20. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál egyik díjazottja a dombóvári Juhász Barnabás.

2024. Szeptember 18. 09:56, szerda | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!

2024. Szeptember 17. 13:17, kedd | Helyi

Két baleset is történt Kapospula és Attala között pár nap alatt

Mindkét esetben súlyos sérülés történt.

2024. Szeptember 16. 11:00, hétfő | Helyi

Fekete István Múzeum – A hónap műtárgya

Szeptember hónap műtárgyának az író egy eddig ismeretlen kéziratát választották. Fekete István Vadászat Magyarországon című írása az Amnesztia, vegyes kézirat kötetben található meg.