Városlista
2024. szeptember 19, csütörtök - Vilhelmina

Hírek

2018. Január 29. 05:00, hétfő | Külföld
Forrás: mti

Halottnak nyilvánítottak egy hegymászót a Himalájában

Halottnak nyilvánítottak egy hegymászót a Himalájában

Halottnak nyilvánítottak egy lengyel hegymászót a Himalájában, Tomasz Mackiewicz és egy francia nő a Nanga Parbat csúcsára próbált felmászni, de elakadtak.

A francia nőt megtalálták, ő él, de Mackiewiczhez nem tudtak eljutni az önkéntes mentők, Karrar Hajdri pakisztáni tisztségviselő elmondta, hogy felhagytak a férfi keresésével, és halottnak nyilvánították.

A lengyel sajtó szombat hajnalban jelentette, hogy két európai hegymászó, egy francia nő és egy lengyel férfi életéért küzdenek a mentőegységek a Himalájában.
Mindkét mászó a Nanga Parbat csúcsára próbált felmászni, de elakadtak. Két pakisztáni mentőhelikopter indult utánuk, hogy lehozzák őket a hegyről. Négy lengyel önkéntest vittek fel a Nanga Parbat alaptáborába, akik igyekeztek minél előbb 7000 méteres magasság fölé jutni, hogy megmentsék a két szerencsétlenül járt hegymászót.
A francia nőt, Elisabeth Revolt meg is találták; még életben van, fagyási sérülései vannak és nem tud járni. Szállítását megkezdték, de a mentőegységeknek nehéz lesz lehozni őt a hegyről.
A lengyel Tomasz Mackiewiczhez viszont nem tudtak eljutni az önkéntesek. Ő a lengyel sajtó szerint hóvakságot kapott, és hegyibetegségtől is szenvedett. Mackiewicz testvére egy nappal korábban úgy nyilatkozott, hogy csodával érne fel, ha fivére túlélné a megpróbáltatást.
A 8126 méter magas Nanga Parbat a világ kilencedik legmagasabb hegycsúcsa. A pakisztáni hegymászószövetség szerint mínusz 60 Celsius-fokos hideg van ott, ahol a hegymászók elakadtak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 18. 06:00, szerda | Külföld

Mario Draghi: Európa drámai változások előtt áll

2024. Szeptember 17. 15:04, kedd | Külföld

Gátszakadás Lengyelországban, 25 ezres települést árasztott el a víz - Videó

A Lengyelországban található 25 ezer fős Klodzkót érte ez az árvíz, ahol az átszakadt gát teljesen elöntötte a települést.

2024. Szeptember 17. 07:46, kedd | Külföld

Másfél millióra emelte az orosz katonai állomány létszámát Vlagyimir Putyin

Száznyolcvanezer fővel másfél millióra növeli az orosz fegyveres erők katonai állományának létszámát Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfőn kiadott rendelete.

2024. Szeptember 17. 07:37, kedd | Külföld

Újabb merényletet terveztek Donald Trump ellen

Donald Trump köszönetet mondott hétfőn az amerikai Titkosszolgálatnak és a hatóságoknak azért, hogy megakadályozták az ellene készülő merényletet, miközben Joe Biden elnök elítélte a megkísérelt politikai gyilkosságot.