Városlista
2024. október 5, szombat - Aurél

Hírek

2016. Június 04. 06:00, szombat | Bulvár
Forrás: mti

Hamarosan az éttermek étlapjain a növényből készült hamburger

Hamarosan az éttermek étlapjain a növényből készült hamburger

Néhány hónap múlva a New York-i éttermek látogatói is megkóstolhatják azt a hamburgert, amelynek húspogácsáját növényi alapanyagokból készítette el az Impossible Foods amerikai startup cég.

A Szilicium-völgyi vállalkozás a Code Conference nevű kaliforniai technológiai konferencián mutatta be először "hamis hamburgerét" egy tömeges kóstoló keretében.

"Olyan íze van, mint egy hamburgernek, nagyon ízletes. Igaz nem elég véres" - idézte az egyik kóstolót a The Guardian brit napilap.

2011-ben az Impossible Food azzal acéllal alakult meg, hogy olyan "hamis" húsból készült hamburgert fog piacra dobni, amelynek ízét még a rendíthetetlen húsevők sem fogják megkülönböztetni a valódiétól. A növényi alapú hús megalkotásával az a szándékuk, hogy kompenzálják a tehenek okozta környezetkárosodást,és kielégítsék a marhahúsra éhes amerikai lakosságot, amely mintegy 4,4 milliárd kilogramm darált marhahúst fogyaszt évente.

"Az egész élelmiszertörténelem a természetre és az emberi találékonyságra alapul. A kenyér sem az a termék, amelyik egyszerűen csak leesik a fáról - hangoztatta Pat Brown, a startup elnök-vezérigazgatója termékük bemutatásakor.

Brown akkor kezdett el gondolkodni a húsról, amikor a Stanford Egyetem biokémia tanszékének professzoraként tudományos szabadságát töltötte. "Úgy vélem, hogy kétségkívül a globális környezetre jelenleg a legnagyobb veszélyt az élelmiszer célú állattenyésztés jelenti. Az egyetlen módja a hús kiváltásának egy piacalapú megközelítés, amely magával hozza a piaci várakozásokat felülmúló élelmiszer megalkotását" - magyarázta.

A startup honlapja szerint három és fél éven át kutatták, hogy mi teszi kivételessé a húsevést és -főzést, és olyan növényi fehérjéket és tápanyagokat fedeztek fel, amelyekkel molekuláris szintes újra lehet alkotni azt.

"Legnagyobb felfedezésünk az volt, hogy a hem molekula - amely a vér vörös színét biztosítja - egy mágikus összetevő, amely a húsnak az ízét és illatát adja. Bár a molekula különösen gazdagon van jelen a húsban, a hem az élet minden területén, így a növényeknél is létfontosságú. A növényekben lévő hemet tartalmazó fehérje adja húsunk valódi hús ízét." A növényi hamburger alkotóelemei között megtalálhatók például a kókusz és a sárgadinnye összetevői is olvasható a honlapon.

A cég, amelyet annak idején a Google-nek 300 millió dollárért nem sikerült megvásárolni, azzal számol, hogy terméke be tud illeszkedni a gyorséttermek menüjébe. Ára Brown szerint nagyjából a biomarhahús termékek árával lesz egyenlő.

fotó: illusztráció

Ezek érdekelhetnek még

2024. Október 04. 07:32, péntek | Bulvár

Gördeszkázott a magyar autópályán - Videó

Állásinterjúról hazafelé gördeszkával az M3-on.

2024. Október 01. 06:00, kedd | Bulvár

További zöldfelületek újultak meg a Városligetben

Idén a KRESZ Park és a BalloonFly környezetének területe újult meg, jövőre pedig a Magyar Zene Háza mögötti zöldfelületi fejlesztések kezdődnek el, valamint elindul az új Nemzeti Galéria építése is a Liget BP Projekt keretében

2024. Szeptember 28. 09:10, szombat | Bulvár

Ismét Vincent van Gogh festményeit rongálták meg Londonban környezetvédelmi aktivisták

Ismét Vincent van Gogh festményeit rongálták meg pénteken Londonban környezetvédelmi aktivisták, alig néhány órával azután, hogy két társukat ugyanilyen bűncselekményért többévi börtönbüntetésre ítélték.

2024. Szeptember 27. 07:39, péntek | Bulvár

A legfőbb ügyész indítványt tett Magyar Péter EP-képviselő mentelmi jogának felfüggesztésére lopás miatt

Polt Péter legfőbb ügyész indítványt tett Magyar Péter európai parlamenti képviselő mentelmi jogának felfüggesztésére lopás miatt - tudatta a Legfőbb Ügyészség az MTI-vel csütörtökön.