Városlista
2024. július 3, szerda - Kornél

Hírek

2016. Március 25. 18:48, péntek | Külföld
Forrás: mti

Három embert őrizetbe vettek Brüsszelben a Franciaországban meghiúsított terrortámadással kapcsolatban

Három embert őrizetbe vettek Brüsszelben a Franciaországban meghiúsított terrortámadással kapcsolatban

Három embert őrizetbe vettek Brüsszelben a Franciaországban meghiúsított terrortámadással kapcsolatban, köztük volt az a férfi is, akit péntek délután tett ártalmatlanná a rendőrség különleges alakulata

- közölte a belga szövetségi ügyészség. A vádhatóság megerősítette, hogy a péntek délután zajló művelet az előző nap Párizsban meghiúsított terrortámadással volt összefüggésben. Ezen akció kezdetekor három detonáció hallatszott, amelyekről később a polgármester elmondta, hogy azok a rendőrség által előidézett és felügyelt robbanások voltak.

A délutáni akció során őrizetbe vett, egyelőre ismeretlen személyazonosságú férfi mellett előállítottak korábban egy Salah A. és egy Tawfik A. nevű fiatalembert is, mert a gyanú szerint nekik is közük volt a Franciaországban készülő támadáshoz. A három személy közül ketten könnyebb sérüléseket szenvedtek az elfogásuk közben.

A főügyészség közlése szerint az előállítottak kapcsolatban álltak a csütörtök éjjel indított művelet során őrizetbe vett hat ember közül hárommal is, akik közül kettőt Faycal C. és Abou A. néven említettek a nyilatkozatban.

A brüsszeli merényletek utáni nyomozás keretében a belga fővárosban péntekre virradóra őrizetbe vett hat ember közül hárman őrizetben maradnak, hármat viszont szabadon engednek.

Emellett megerősítették, hogy a hatóságok által már korábban is körözött Najim Laachraoui volt a második, eddig azonosítatlan repülőtéri öngyilkos merénylő, aki három nappal ezelőtt felrobbantotta magát a brüsszeli nemzetközi repülőtéren.

"A DNS-vizsgálatok és a nyomozás állása alapján a szövetségi ügyészség meg tudja erősíteni, hogy az 1991. május 18-án született Najim Laachraoui volt a második repülőtéri robbantó" - közölte a főügyész.

A vádhatóság azt is megerősítette, hogy a marokkói származású, de belga állampolgárságú férfi DNS-ét megtalálták a tavaly novemberi párizsi terrortámadásokban használt robbanószereken és a merényleteket követő házkutatások során is.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 03. 08:16, szerda | Külföld

Ukrán elnök: megegyeztem Orbán Viktorral a vitás kérdéseket rendező kétoldalú megállapodás elkészítésében

Volodimir Zelenszkij ukrán államfő és Orbán Viktor magyar miniszterelnök megegyezett kedden Kijevben abban, hogy kidolgoznak egy olyan kétoldalú megállapodást, amely megoldja a két ország közötti vitás kérdéseket.

2024. Július 03. 08:06, szerda | Külföld

Kreml: Moszkva semmit sem vár a magyar kormányfő kijevi látogatásától

A Kreml nem vár semmit Orbán Viktor magyar miniszterelnök kijevi látogatásától, de nem is dolga azt kommentálni - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő kedden újságíróknak.

2024. Július 03. 08:06, szerda | Külföld

Az Egyesült Államok több mint kétmilliárd dolláros új katonai csomagot állított össze Ukrajna számára

Az Egyesült Államok több mint 2,3 milliárd dollár értékű katonai támogatási csomagot állított össze Ukrajna számára

2024. Július 01. 07:32, hétfő | Külföld

Folyamatosan visszatérhet kormányfői feladatai ellátásához Robert Fico

A következő napokban várhatóan ismét megjelenik a nyilvánosság előtt és fokozatosan visszatérhet kormányfői feladatai ellátásához Robert Fico szlovák miniszterelnök