Városlista
2024. július 11, csütörtök - Nóra, Lili

Hírek

2012. Március 25. 14:07, vasárnap | Belföld
Forrás: mno.hu / MTI

Új skorpiófaj a Halál-völgyben

Új skorpiófaj a Halál-völgyben

Új skorpiófajt fedeztek fel a kaliforniai Halál-völgyben, a Death Valley Nemzeti Parkban.

Az új fajról a Zoo Keys folyóiratban jelent meg tanulmány. A Halál-völgy (Death Valley) a Föld egyik legforróbb területe, az éves csapadékmennyiség a száraz, sivatagos katlanban kevesebb mint 50 milliméter. A barátságtalan viszonyok ellenére sokféle állat és növény otthona a terület, amely 1933 óta áll védelem alatt, 1994-ben pedig nemzeti parkká nyilvánították.

A Wernerius inyoensis mindössze 16 milliméteres, és ideje nagy részét a föld alatt tölti. Az új skorpiófajt Matthew Graham, a Nevadai Egyetem PhD-hallgatója fedezte fel a nemzeti park élővilágának feltérképezését célzó kutatások során – olvasható a tanulmányt ismertető PhysOrg tudományos hírportálon.

„Meglehetősen pontos felmérések készültek az Észak-Amerikában honos emlősökről, madarakról, hüllőkről és kétéltűekről, ahogy a kontinens növényvilágáról is. Ugyanakkor még várat magára a kisebb élőlények több csoportjának taxonómiai (rendszertani) felmérése, e kutatások során számos új felfedezés várható” – hangsúlyozta Jef Jaeger, a Nevadai Egyetem docense.

MTI / mno

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 11. 08:00, csütörtök | Belföld

Már az egész országban érvényes a tűzgyújtási tilalom

Az egész országot sújtó kánikula miatt a hatóságok 2024. július 11-től Magyarország teljes területére tűzgyújtási tilalmat rendeltek el - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szerdán az MTI-vel.

2024. Július 11. 07:56, csütörtök | Belföld

Babaváró: Módosul a határidő

A bankszektor elkezdte a babaváró támogatás módosításával kapcsolatos feladatok végrehajtását.

2024. Július 10. 08:00, szerda | Belföld

Hőség - Melegben végzett munka esetén védőitalt kell biztosítani

Melegben végzett munka esetén a munkaadónak megfelelő hőmérsékletű és mennyiségű védőitalt kell biztosítania a munkavállaló számára -

2024. Július 10. 07:58, szerda | Belföld

Idén tízezer család kerülhetne nehéz helyzetbe a babaváró program lejárta miatt

Idén mintegy tízezer család kerülhetne nehéz helyzetbe a babaváró program lejárta miatt, ezért a kormány a határidőt 2026. július elsejéig meghosszabbítja