Városlista
2024. július 11, csütörtök - Nóra, Lili

Hírek

2022. Február 24. 16:01, csütörtök | Külföld
Forrás: mti/illusztráció: police.hu

Jelentősen megnőtt tavaly a migránscsempészet Európában

Jelentősen megnőtt tavaly a migránscsempészet Európában

Az előző évekhez képest tavaly jelentősen megugrott a migránscsempészet száma Európában. Ezt a digitális szolgáltatások és az internetes eszközök széleskörű használata is jelentősen segítette

- közölte az Európai Unió rendőrségi együttműködési szervezete (Europol) szerdán.

A hágai székhelyű uniós szervezet tájékoztatása szerint az embercsempészek a koronavírus-járvány kezdete óta minden korábbinál gyakrabban használták tavaly a közösségi média platformjait és a mobilalkalmazásokat illegális "szolgáltatásaik" meghirdetésére.

A bűnözők gyorsan alkalmazkodtak a digitális környezethez, és titkosított kommunikációs csatornát használnak a migránsok összegyűjtéséhez és szállításának összehangolásához, valamint a migránsok "kizsákmányoló fizettetéséhez". A gyors információcsere és az anonimitás megkönnyítette a határokon átnyúló együttműködést az embercsempészettel foglalkozó csoportok között - írta az Europol.

Az Europol jelentése szerint a tavaly tartott 55 akciónapon legkevesebb 6139 migránscsempészt állítottak elő Európa-szerte, közülük 26, nagy erőkkel keresett bűnözőt fogtak el. Közölték továbbá, hogy az illetékes nemzeti hatóságok az EU-ba irányuló határátlépések és a migránsok Unión belüli mozgásának növekedéséről számoltak be tavaly, valamint megerősítették a digitális technológiák fokozottabb használatát mind az illegális bevándorlás, mind az emberkereskedelem terén.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 11. 07:50, csütörtök | Külföld

Stoltenberg: Ukrajna útja a NATO-tagság felé visszafordíthatatlan

Jens Stoltenberg főtitkár szerdán Washingtonban a tagországok állam- és kormányfőit tömörítő Észak-atlanti Tanács ülése után a szervezet 75. évfordulós csúcstalálkozóján Washingtonban jelentette ki a címben szereplő mondatot.

2024. Július 09. 08:09, kedd | Külföld

A Kreml nagyra értékeli Orbán Viktor békéért tett erőfeszítéseit

Nem üzent Joseph Biden amerikai elnöknek és a NATO-csúcs többi résztvevőjének Vlagyimir Putyin orosz elnök Orbán Viktor magyar miniszterelnökön keresztül

2024. Július 06. 08:25, szombat | Külföld

Vlagyimir Putyin: Moszkva a konfliktus teljes és végleges lezárását akarja

Nem fegyvernyugvást kell elérni az ukrajnai háborúban, Oroszország a konfliktus teljes és végleges lezárását akarja elérni

2024. Július 05. 07:56, péntek | Külföld

Ukrán elnök: a következő békecsúcson Oroszországnak is részt kell vennie

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök egy friss interjúban kijelentette, hogy a következő globális béke-csúcstalálkozón Oroszországnak is részt kell vennie.