Városlista
2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2011. Szeptember 05. 07:21, hétfő | Belföld
Forrás: OrientPress

Újra él a kolontári halastó

Újra él a kolontári halastó

Befejeződött a kolontári halastó mederkotrása, a vízbe aranyhalakat és növényeket telepítettek.

A tóban természetes pH-értéket mérnek, beindult az algásodás és a parton már megjelentek a békák is. A halastóból 20 ezer köbméter iszapot emeltek ki és 50 ezer köbméter szennyezett vizet szivattyúztak át. A munkák a vörösiszap-katasztrófa utáni mentesítés részeként zajlottak, és mintegy 450 millió forintba kerültek – mondta Szabó Csaba, a Vidékfejlesztési Minisztérium miniszteri megbízottja.

A kolontári halastó tisztítása abból a 6,5 milliárd forintnyi keretösszegből zajlott, amely az élővizek mentesítésére és a devecseri kastélykert rehabilitációjára áll rendelkezésre. A munkák februárban kezdődtek, a kotróhajóval kiszivattyúzott vörösiszapot több száz méteres csővezetéken keresztül vezették el a labirintusszerűen kiépített ülepítőmedencékbe. Innen még mintegy húszezer köbméternyi szikkadt szennyező anyagot kell beszállítani az ajkai timföldgyár területén kijelölt lerakóhelyre.

Az élővizek mentesítése még zajlik a Marcal folyó egy szakaszán és a Torna-patakon, a munkákkal a vörösiszap-katasztrófa egyéves évfordulójáig végeznek. Szabó Csaba elmondta: szeptember végére nem lesz szennyező anyag az élővizekben. Hozzátette: a Marcal nagyvízi mederkotrása teljesen befejeződött, a folyó több pontján jelenleg a kisvízi medret tisztítják.

A Torna-patak teljes mentesítésével is végeznek szeptember végéig. Csonki István, a Közép-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság igazgatója elmondta: a műtárgyak ezen a szakaszon jelentősen nem károsodtak. Hozzátette: a patakmedret több helyen is megbontotta a kizúduló hatalmas mennyiségű vörösiszapos víz, ezért a partfalat stabilizálni kell. A Devecser és Kolontár közötti munkálatok miatt a patakban a város belterületi részén újból lerakódott a vörösiszap, ezért itt kétszer is el kellett végezni a Torna kotrását.

OrientPess Hírügynökség

Címkék: vörösiszap

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket