Városlista
2024. szeptember 19, csütörtök - Vilhelmina

Hírek

2017. Április 13. 07:26, csütörtök | Életmód
Forrás: MTI/AFP

Kétmilliárd ember használ ivóvízként ürülékkel szennyezett vizet

Kétmilliárd ember használ ivóvízként ürülékkel szennyezett vizet

A világon csaknem kétmilliárd ember használ ivóvízként ürülékkel szennyezett vizet az Egészségügyi Világszervezet (WHO) csütörtökön nyilvánosságra hozott éves jelentése szerint.

Az ilyen víz használata ivóvízként különböző fertőzések - kolera, vérhas, tífusz, gyermekbénulás - veszélyével jár - mondta szerdai genfi sajtóértekezletén Maria Neira, a szervezet közegészségügyi igazgatója. A szennyezett ivóvíz évente több mint 500 ezer ember halálát okozza - tette hozzá.

Az ENSZ tagországai 2015-ben kitűztek maguk elé 17 olyan tartós fejlesztési célt, amelyet 2030-ig el kellene érni. E célok egyike az ivóvízforrások tartós biztosítása minden ember számára. Ehhez viszont megfelelő mennyiségű pénzügyi források kellenek, amelyeket részben még fel kell kutatni (új adókat kell kivetni), és hatékonyan kell használni - állapítja meg a WHO a jelentésben, amelyet az ENSZ-szel közösen készített el.

A világ országai az utóbbi három évben átlagosan 4,9 százalékkal növelték a vízgazdálkodásra és -tisztításra fordított összegeket, de az országok 80 százaléka jelezte, hogy e költségvetési ráfordítások még mindig kevesek az ENSZ céljainak eléréséhez. A Világbank szerint a ráfordításokat a jelenlegiek háromszorosára, évi 107 milliárd euróra (33 ezer milliárd forint) kellene növelni.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 18. 06:00, szerda | Életmód

Nagy Márton: ösztönözni kell a mesterséges intelligencia vállalati felhasználását

A kormány kiemelt célja a hazai kkv-k versenyképességének fejlesztése, ehhez ösztönözni kell a mesterséges intelligencia (MI) vállalati felhasználását

2024. Szeptember 18. 06:00, szerda | Életmód

Szeptember végén kerül a mozikba a Kaláka együttesről szóló dokumentumfilm

Szeptember 26-tól vetítik országszerte a mozik a legendás Kaláka együttesről szóló, Kaláka - a Kárpátoktól a Karib-tengerig című egész estés dokumentumfilmet, Pigniczky Réka rendezését.

2024. Szeptember 17. 07:44, kedd | Életmód

Tovább nőtt a magyar turisták száma Horvátországban az idén

Az idén újabb rekordot döntve tovább nőtt Horvátországban a magyar turisták és vendégéjszakáik száma, szeptember közepéig 736 ezer magyar utazó 3,7 millió éjszakát töltött az adriai államban

2024. Szeptember 16. 06:00, hétfő | Életmód

Hans Zimmer az MVM Dome-ban ad koncertet jövő novemberben

Hans Zimmer a The Next Level című új turnéjával az MVM Dome-ban Budapesten is fellép 2025. november 12-én.