Városlista
2024. október 8, kedd - Koppány

Hírek

2019. Március 06. 11:56, szerda | Bulvár
Forrás: infovárosok

Kiemelt rendőri kísérettel érkeztek meg a vagyont érő inka kincsek Budapestre

Kiemelt rendőri kísérettel érkeztek meg a vagyont érő inka kincsek Budapestre

Lezárták a Király utcát és környékét a 3 milliárdot érő aranytárgyak szállítása idejére.

Biztonsági konvojban, erős rendőri felvezetéssel érkeztek meg Budapestre Az Inkák Aranya kiállítás kincsei. A műtárgyak egy tehergép fedélzetén landoltak Ferihegyen, majd innen jelentős biztonsági kíséret mellett tették meg az utat a belvárosba. A Király utcát és környékét erre az időre hermetikusan lezárta a rendőrség.

Az Inkák Aranya kiállítás március 13-án nyitja meg kapuit a nagyközönség előtt, a hárommilliárd forint összértékű tárlat egy jelentős részét a világhírű perui Aranymúzeum adta kölcsön. A több száz műtárgyat rejtő különleges dobozokkal a konvoj a repülőtérről a belvárosi KOMPLEX felé indult.

"A tárgyakat elkísérte az Aranymúzeum igazgatója, valamint speciálisan kiképzett műkincs védelmi szakemberek, akik nélkül egy métert sem tehetnek a leletek" - mondta Oláh Zsuzsanna, a kiállítást szervező JVS Group Magyarország kommunikációs igazgatója.

Az inka emlékekre két nap akklimatizáció vár, amelynek során folyamatosan ellenőrzik a levegő hőmérsékletét, valamint a páratartalmát. Utóbbinak folyamatosan 50% körül kell lennie, hogy a kincsek ne sérüljenek. - A tárgyakhoz kizárólag a futárok érhetnek, ők is csak speciális kesztyűben, hiszen egyik-másik tárgy 2600 éves, így a legapróbb nyomás, vagy az ujjak zsírossága is kárt tehet bennük - tette hozzá Oláh Zsuzsanna.

Az inkák aranya kiállítás több ezer év történetét és egy elveszett civilizáció titkait mutatja be március 13-tól.

Címkék: arany, inka, kiállítás, kincs

Ezek érdekelhetnek még

2024. Október 08. 07:25, kedd | Bulvár

A migrén kezelésének személyre szabott lehetőségeit vizsgálják szegedi kutatók

A migrén kezelésének a beteg egyéni anyagcseréjétől függő személyre szabott lehetőségeit vizsgálják a HUN-REN - Szegedi Tudományegyetem Idegtudományi Kutatócsoportjának munkatársai

2024. Október 04. 07:32, péntek | Bulvár

Gördeszkázott a magyar autópályán - Videó

Állásinterjúról hazafelé gördeszkával az M3-on.

2024. Október 01. 06:00, kedd | Bulvár

További zöldfelületek újultak meg a Városligetben

Idén a KRESZ Park és a BalloonFly környezetének területe újult meg, jövőre pedig a Magyar Zene Háza mögötti zöldfelületi fejlesztések kezdődnek el, valamint elindul az új Nemzeti Galéria építése is a Liget BP Projekt keretében

2024. Szeptember 28. 09:10, szombat | Bulvár

Ismét Vincent van Gogh festményeit rongálták meg Londonban környezetvédelmi aktivisták

Ismét Vincent van Gogh festményeit rongálták meg pénteken Londonban környezetvédelmi aktivisták, alig néhány órával azután, hogy két társukat ugyanilyen bűncselekményért többévi börtönbüntetésre ítélték.