Városlista
2024. szeptember 19, csütörtök - Vilhelmina

Hírek

2020. Szeptember 11. 17:01, péntek | Életmód
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Legalább 28 fajt mentettek meg a kihalástól az elmúlt évtizedekben

Legalább 28 fajt mentettek meg a kihalástól az elmúlt évtizedekben

Legalább 28 madár- és emlősfajt mentettek meg a kihalástól természetvédelmi akciók eredményeként 1993 óta - derült a brit Newcastle-i Egyetem és a BirdLife International szervezet friss kutatásából.

A nemzetközi kutatócsoport a Conservation Letters című tudományos lapban kiadott tanulmányban mutatta be becslései eredményét.

A megmentett fajok között van mások mellett a Puerto Ricó-i amazon (Amazona vittata), a fekete gólyatöcs (Himantopus novaezelandiae), a Myrmotherula snowi nevű madár, a Przsevalszkij-ló (Equus ferus przewalskii) és az ibériai hiúz (Lynx pardinus).

A tudósok úgy vélik, hogy 21-32 madárfaj és 7-16 emlősfaj kihalását előzték meg 1993 óta.

A jelentés kiemeli a leggyakoribb intézkedéseket, melyek hozzájárultak ezeknek a fajoknak a megmentéséhez. 21 madárfaj javát szolgálta az invazív fajok kontrollálása, 20 fajét az állatkertekben és gyűjteményekben végzett munka és 19 faj kovácsolt előnyt az élőhelyek védelméből.

Tizennégy emlősfaj számára járt haszonnal az új törvények, intézkedések meghozatala, kilenc számára volt hasznos a faj ismételt betelepítése egy élőhelyre, valamint az állatkertekben és gyűjteményekben való gondozása.

A kutatásban részt vett a BirdLife nemzetközi szervezet, a római Sapienza Egyetem és a Londoni Zoológiai Társaság is. A kutatócsoport 137 szakértőtől gyűjtött információkat a legveszélyeztetettebb madarak és emlősök populációinak méretéről, fenyegetettségéről és az érdekükben hozott intézkedésekről, hogy felbecsüljék, vajon az adott faj kihalt volna-e azok hiányában.

Eredményeik szerint az intézkedések nélkül a kihalási ráta 3-4-szer nagyobb lett volna.

Címkék: állat, faj, kihalás

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 18. 06:00, szerda | Életmód

Nagy Márton: ösztönözni kell a mesterséges intelligencia vállalati felhasználását

A kormány kiemelt célja a hazai kkv-k versenyképességének fejlesztése, ehhez ösztönözni kell a mesterséges intelligencia (MI) vállalati felhasználását

2024. Szeptember 18. 06:00, szerda | Életmód

Szeptember végén kerül a mozikba a Kaláka együttesről szóló dokumentumfilm

Szeptember 26-tól vetítik országszerte a mozik a legendás Kaláka együttesről szóló, Kaláka - a Kárpátoktól a Karib-tengerig című egész estés dokumentumfilmet, Pigniczky Réka rendezését.

2024. Szeptember 17. 07:44, kedd | Életmód

Tovább nőtt a magyar turisták száma Horvátországban az idén

Az idén újabb rekordot döntve tovább nőtt Horvátországban a magyar turisták és vendégéjszakáik száma, szeptember közepéig 736 ezer magyar utazó 3,7 millió éjszakát töltött az adriai államban

2024. Szeptember 16. 06:00, hétfő | Életmód

Hans Zimmer az MVM Dome-ban ad koncertet jövő novemberben

Hans Zimmer a The Next Level című új turnéjával az MVM Dome-ban Budapesten is fellép 2025. november 12-én.