Városlista
2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2012. Január 13. 06:43, péntek | Belföld
Forrás: Stop.hu/MTI

Lesz Filmszemle, de nincs pénz díjakra és protokollra

Lesz Filmszemle, de nincs pénz díjakra és protokollra

Február 2. és 5. között rendezik meg a 43. Magyar Filmszemlét a budapesti Uránia Nemzeti Filmszínházban és a Toldi moziban.

Hét játékfilm már biztosan szerepel a programban, de a szervezők reményei szerint Vidnyánszky Attila és Cserhalmi Sára még készülő alkotásait is levetíthetik.

Mint a szervező Magyar Filmművészek Szövetsége az MTI-t csütörtökön tájékoztatta, a rendezvény nem kapott állami támogatást, ennek híján az idei filmes mustra "fapados" szemle lesz, protokollesemények nélkül, csupán néhány külföldi vendég részvételével.

A 2012-es filmszemlén előzsűrizés, verseny nem lesz és díjakat sem adnak ki.

A tervek szerint kilenc játékfilmet és számos egyéb műfajú alkotást felvonultató mustra "célja a sokszínű és élő magyar film bemutatása, amely a jelenlegi helyzetben a magyar filmkészítők áldozatkészségét, egyben a szakma iránti szeretetét bizonyítja" - fogalmaz a Magyar Filmművészek Szövetségének közleménye.

Csak ősbemutatókat tartanak, a korábban bemutatott filmek utánjátszására nincs lehetőség - közölték a szervezők. A játékfilmek és dokumentumfilmek mellett tudományos ismeretterjesztő, animációs és kisjátékfilmeket, kísérleti filmprodukciókat is megtekinthetnek az érdeklődők.

A játékfilmes programban idén helyet kap Deák Krisztina Aglaja, Fancsikai Péter jp.co.de, Fliegauf Benedek Csak a szél, Pálfi György Final cut - Hölgyeim és uraim, Szabó István Az ajtó, Török Ferenc Isztambul című filmje, valamint a tíz rendező - Jeles András, Kocsis Ágnes, Török Ferenc, Szabó Simon, Mészáros Márta, Forgács Péter, Siroki László, Pálfi György, Fliegauf Benedek, Salamon András és Jancsó Miklós - rövidfilmjeiből álló Magyarország 2011.

Cserhalmi Sára Drága besúgott barátaim és Vidnyánszky Attila Szarvassá változott fiú című filmjének munkálatai még zajlanak ugyan, de a szervezők remélik, hogy ezek az alkotások is szerepelhetnek majd a programban.

A filmszemle részletes programját és a filmek teljes listáját a jövő hét elején hozzák nyilvánosságra. A rendezvény vetítéseire érvényes mozijegyek egységesen 600 forintba kerülnek majd.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket