Városlista
2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2012. Február 26. 14:05, vasárnap | Belföld
Forrás: OrientPress

Megváltozhat a tömegközlekedés rendszere?

Megváltozhat a tömegközlekedés rendszere?

Bevezetné az iránytaxit, a tömegközlekedésben pedig megszüntetné a hatósági árszabályozást az új személyszállítási törvénytervezet.

Az iránytaxit a kistelepüléseken, vagy a ritkán lakott térségekben vezetnék be. Az önkormányzatok és a szakértők egyetértenek az ötlettel, bár a részletekről még vita van.

A Közel-Keleten elterjedt úgynevezett iránytaxik többnyire 5-7 személyes személyautók, amelyek többnyire frekventáltabb helyeken várakoznak. Kiírják, hogy merre mennek, vagy éppen utasszervezők hirdetik ki az úti célt – hangzott el a közrádióban. A sofőrök jól megélnek, és a fuvar sem drága.

A megkérdezett hazai szakértők szerint nem rossz ötlet a törvénytervezetben leírt iránytaxi. Mészáros Péter, a Magyar Közlekedési Klub elnöke szerint a jelenlegi közösségi közlekedésben nemcsak a ritkán lakott térségekben lehetne használni, hanem az elővárosi közlekedésben is. Helyben kellene megszervezni, és kapcsolódnia kellene a közösségi közlekedéshez.

A szakértő szerint ugyanakkor idehaza az iránytaxiból nem lehetne megélni, azokat nem egyéni vállalkozóknak, hanem az önkormányzatoknak kellene működtetniük, a haszon pedig a közjó lenne.

Nem ért egyet ezzel a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke, Schmidt Jenő, aki szerint nem kellene ezt a feladatot is a helyhatóságokra hárítani. Kifejtette: nagyon komplex szervezésről lenne szó, és nem lenne szabad elválasztani a mostani közúti közlekedést szervező vállalatoktól – magyarázta. Azzal ugyanakkor egyetértett, hogy meg kell szüntetni a hatósági árazást a közösségi közlekedésben - tájékoztatott a közrádió.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket