Városlista
2024. október 5, szombat - Aurél

Hírek

2012. Július 10. 06:11, kedd | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Miért égünk le?

Miért égünk le?

A leégés azt jelzi, hogy jól érezte magát a napon, bár egy kissé figyelmetlen volt. Vajon mi megy ilyenkor végbe sejtjeinkben, ami a fájdalmat és a piros gyulladást/égést okozza? Kiderül a Fox News összeállításából.

A kutatók ezúttal ugyanis felfedeztek egy molekuláris jelet, ami a leégést okozhatja. Amikor a bőrsejtek ultraibolya sugárzásnak vannak kitéve, akkor az RNS egy speciális formája, az úgynevezett mikro RNS sérül - állapította meg a tanulmány - ez okozza a leégést.

Ezt a sérülést tehát a napozás általi leégés okozza, amely gyulladáshoz vezethet a környező sejtekben. A leégés tehát tulajdonképpen a szervezet immunválasza, amit a sejtekben károsodott RNS vált ki a környező sejtekből.

A környező egészséges sejtek viszont segítenek a káros részek lebontásában úgy, hogy gyulladásos választ adnak az égésre. A folyamat célja, hogy a napkárosodott sejtek eltávolodjanak annak érdekében, hogy ne rákosodjanak el.

Címkék: életmód

Ezek érdekelhetnek még

2024. Október 05. 08:57, szombat | Életmód

Nagy kapacitású akkumulátoros villamosenergia-tárolót adtak át Győrben

A hazai összes kapacitás közel egyötödét biztosító, 8 megawatt (MW) teljesítményű, 16 megawattóra (MWh) névleges kapacitású akkumulátoros villamosenergia-tárolót adtak át az ALTEO Energiaszolgáltató Nyrt. telephelyén.

2024. Október 04. 07:46, péntek | Életmód

Kutatás: a magyar nők töredéke jár rendszeresen emlőszűrésre

2024. Október 03. 08:05, csütörtök | Életmód

Háromnapos programsorozattal ünneplik az állatokat a Fővárosi Állat- és Növénykertben

Az állatok világnapjához kapcsolódó Állatszeretet Ünnepen tematikus állomáshelyek, élménypedagógiai programok és kézműves foglalkozások várják az érdeklődőket péntektől vasárnapig a Fővárosi Állat- és Növénykertben