Városlista
2024. július 4, csütörtök - Ulrik

Hírek

2012. Május 29. 14:11, kedd | Külföld
Forrás: mno.hu / MTI

Rendkívüli állapot Peruban

Rendkívüli állapot Peruban

Peruban felfüggesztik a gyülekezési szabadsághoz való jogot, különleges rendfenntartói hatáskörrel ruházzák fel a katonaságot, hogy véget vessenek a bányászat környezetszennyező hatása elleni, erőszakos tiltakozásoknak.

Jelentette be helyi idő szerint hétfő este Oscar Valdés miniszterelnök.

Valdés a nemzethez intézett tévébeszédében azzal indokolta a rendkívüli intézkedések foganatosítását, hogy a hatóságoknak immár nem békés tüntetőkkel, hanem szélsőségesekkel van dolguk.

A dél-perui Tintaya rézbányánál tartott tüntetés résztvevői hétfőn összecsaptak az útakadályok elbontására kivezényelt rendőrökkel. Az összetűzésekben két ember meghalt, és 40-en megsérültek. A sérültek közül legalább harmincan rendőrök. Egy bírósági illetékest túszul ejtettek a környezetszennyező bányászat ellen demonstráló tiltakozók.

A Tintaya rézbányánál tartott demonstráció csak egy, az ágazat környezetszennyező hatása miatt tartott több száz tiltakozó megmozdulás közül. A tüntetések veszélybe sodorták a perui export 60 százalékát adó bányaipar fejlesztésére szánt több milliárd dolláros külföldi beruházásokat.

Ollanta Humala perui államfő egy évvel ezelőtt került hatalomra, s azóta most másodszor foganatosítanak a hatóságok rendkívüli intézkedéseket a tüntetések felszámolására. Humala hivatali ideje alatt legalább 21 ember vesztette életét a természeti kincsek kiaknázása miatt kirobbant, erőszakba torkolló megmozdulásokban. Az előző államfő, Alan García Perez hivatali ideje alatt 174 halálos áldozatot követeltek az ilyen tüntetések.

MTI / mno

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 03. 08:16, szerda | Külföld

Ukrán elnök: megegyeztem Orbán Viktorral a vitás kérdéseket rendező kétoldalú megállapodás elkészítésében

Volodimir Zelenszkij ukrán államfő és Orbán Viktor magyar miniszterelnök megegyezett kedden Kijevben abban, hogy kidolgoznak egy olyan kétoldalú megállapodást, amely megoldja a két ország közötti vitás kérdéseket.

2024. Július 03. 08:06, szerda | Külföld

Kreml: Moszkva semmit sem vár a magyar kormányfő kijevi látogatásától

A Kreml nem vár semmit Orbán Viktor magyar miniszterelnök kijevi látogatásától, de nem is dolga azt kommentálni - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő kedden újságíróknak.

2024. Július 03. 08:06, szerda | Külföld

Az Egyesült Államok több mint kétmilliárd dolláros új katonai csomagot állított össze Ukrajna számára

Az Egyesült Államok több mint 2,3 milliárd dollár értékű katonai támogatási csomagot állított össze Ukrajna számára

2024. Július 01. 07:32, hétfő | Külföld

Folyamatosan visszatérhet kormányfői feladatai ellátásához Robert Fico

A következő napokban várhatóan ismét megjelenik a nyilvánosság előtt és fokozatosan visszatérhet kormányfői feladatai ellátásához Robert Fico szlovák miniszterelnök