Városlista
2024. szeptember 17, kedd - Zsófia

Hírek

2023. Március 02. 12:59, csütörtök | Külföld
Forrás: mti

Romániában mesterséges intelligenciát alkalmazó tanácsadó segíti a kormány munkáját

Romániában mesterséges intelligenciát alkalmazó tanácsadó segíti a kormány munkáját

Romániában egy mesterséges intelligenciát (AI) alkalmazó, ION-nak nevezett beszélő robot segíti ezentúl a kormány munkáját.

"A ION projekt egy olyan rendszer, amely mesterséges intelligencia segítségével a közösségi médiában megjelenő információkból gyorsan és automatikusan rögzíti a romániaiak véleményét, nézeteit és kívánságait" - magyarázta a kormányfő. Ciuca elmondta: több romániai egyetem és vállalat AI-szakértőiből álló önkéntes munkacsoport dolgozik a ION-projekt fejlesztésén, nekik köszönhetően a bukaresti kormány lehet az első, amely mesterséges intelligenciát használ tanácsadóként.

A kezdeményezésről beszámoló román média szerint ION egyfajta ügyfélszolgálati terminálja lesz a román kormánynak, amely a közhangulat alakulásáról, a közösségi oldalak legvitatottabb témáiról, az embereket foglalkoztató legégetőbb gondokról hivatott szintéziseket készíteni a kormánytagoknak.

Ahhoz azonban, hogy feladatát elláthassa, ION-nak rengeteg információra van szüksége és sokat kell még tanulnia. Az állampolgárok a ion.gov.ro honlapon vehetik fel a kapcsolatot a kormány tiszteletbeli tanácsadójával, de a tervek szerint később ION is felkeresi őket, legalábbis a projekt fejlesztői azt tervezik, hogy elviszik az ország kis- és nagyközösségeibe, különböző rendezvényekre.

ION (János) egy környezetét tükröző embernagyságú, mondandóját felirat formájában is megjelenítő monitorként vett részt a kabinet ülésen, Ciuca pedig felhívta a figyelmet arra, hogy a ION név tükörképe a román NOI (mi) személyes névmásnak. A kormányfő szerint a robot óriási tanulási kapacitással rendelkezik, és ezt bemutató párbeszédet kezdeményezett vele, felszólítva, hogy szóljon néhány szót a jelenlevőkhöz.

Miután bemutatkozott, ION elmondta, az a szerepe, hogy tükrözze a román társadalmat.

ION-nak a jelek szerint rengeteg dolga volt első munkanapján: a megadott internetes cím több órán keresztül elérhetetlennek bizonyult, csütörtökön pedig a robot csak annyit jelzett a számára küldött üzenetek kapcsán, hogy rögzítette azokat, de nem válaszolt rájuk.

Fotó: Pixabay

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 15. 09:00, vasárnap | Külföld

Romániában öt ember meghalt, több százat evakuálni kellett a heves esőzések és áradások miatt

Romániában öt ember meghalt, több százat evakuálni kellett a szombatra virradóra bekövetkezett heves esőzések és áradások miatt. A legtöbb kárt Galac megyéből jelentették.

2024. Szeptember 14. 08:44, szombat | Külföld

A nyugati fegyverek oroszországi bevetése is témája Joe Biden és Keir Starmer washingtoni tárgyalásainak

Az Ukrajna rendelkezésére bocsátott nyugati fegyverek oroszországi bevetése is témája Joe Biden és Keir Starmer washingtoni tárgyalásainak

2024. Szeptember 13. 06:00, péntek | Külföld

Az ukrán elnök elutasította a kínai-brazil béketervet

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök destruktívnak nevezte és elutasította a kínai-brazil béketervet, mivel szerinte az nem több egy politikai nyilatkozatnál, amelyet ráadásul nem egyeztettek Ukrajnával.

2024. Szeptember 12. 19:48, csütörtök | Külföld

Putyin: a nyugati nagy hatótávolságú precíziós fegyverek bevetése a NATO közvetlen részvételét jelentené a háborúban

nyugati nagy hatótávolságú precíziós fegyverek Oroszország elleni bevetése a NATO-országok közvetlen részvételét jelentené az ukrajnai harci cselekményekben