Városlista
2024. október 5, szombat - Aurél

Hírek

2018. Augusztus 07. 07:06, kedd | Külföld
Forrás: Bajnok Artúr, az MTI tudósítója jelenti - illusztráció: pixabay

Segítséget nyújt Svédországnak az erdőtüzek megfékezésében az unió

Segítséget nyújt Svédországnak az erdőtüzek megfékezésében az unió

Jelentős segítséget nyújtott az Európai Unió az elmúlt hetekben Svédországnak az erdőtüzek megfékezésében a közösségi polgári védelmi mechanizmus eddigi legnagyobb műveletében - közölte hétfőn az Európai Bizottság.

A brüsszeli testület arról tájékoztatott, hogy a mechanizmus keretében összesen 360 tűzoltót, 67 tűzoltóautót, hét repülőgépet és hat helikoptert mobilizáltak az utóbbi három hétben, ezzel ez az eddigi legnagyobb volumenű, erdőtűz elleni művelet az uniós polgári védelem történetében.

A műveletben jelenleg Dánia, Franciaország, Lengyelország, Litvánia, Németország, Olaszország, Portugália vesz részt, de segítséget ajánlott Ausztria, Csehország és Törökország is. Az EU 1,2 millió euróval támogatja a személyzet és az eszközök eljuttatását az érintett területre.

"A tagországok ismételten kézzelfogható szolidaritást nyújtottak a polgári védelmi mechanizmuson keresztül. A pusztító svédországi erdőtüzek ismét rávilágítottak a klímaváltozás hatására, illetve arra, hogy új helyzettel állunk szemben" - hangsúlyozta Hrisztosz Sztilianidisz humanitárius segítségnyújtásért felelős uniós biztos.

Hozzátette: itt az ideje megerősíteni a mechanizmust, hogy a kontinens felkészültebb legyen a hasonló helyzetekre a jövőben.

Svédországot rekordhőség sújtja, erdőtüzeket okozva szerte az országban, még az északi sarkkör térségében is.

Az Európai Unió polgári védelmi mechanizmusa a katasztrófahelyzetek kezelését hivatott támogatni, ezen keresztül a tagországi hatóságok segíthetnek egymásnak, az együttműködésben Izland, Montenegró, Norvégia, Szerbia és Macedónia is részt vesz.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Október 04. 07:47, péntek | Külföld

Bejelentette Vuhledar elfoglalását az orosz védelmi minisztérium

Ellenőrzése alá vonta Vuhledar várost a donyecki régióban az orosz hadsereg - jelentette be csütörtök délután az orosz védelmi minisztérium.

2024. Október 03. 08:04, csütörtök | Külföld

Az Egyesült Államok árvíz sújtotta délkeleti államaiban tovább növekedett az áldozatok száma, és tömegeknél nincs áram

Az Egyesült Államok délkeleti államaiban kedden folytatódott a Helene hurrikán és az árvizek utáni kármentesítés, miközben a halálos áldozatok száma tovább növekedett.

2024. Október 03. 08:03, csütörtök | Külföld

Izraeli hadsereg: folytatódik a szárazföldi hadművelet Libanonban, elesett nyolc izraeli katona

Elesett nyolc izraeli katona Libanonban az Iránból támogatott Hezbollah síita terrorszervezet ellen folytatott szárazföldi harcokban – jelentette be az izraeli hadsereg szerdán.

2024. Október 03. 08:00, csütörtök | Külföld

Libanon elhagyására szólítja fel a magyarokat a Külgazdasági és Külügyminisztérium

A háborús helyzetben Libanon elhagyására szólítja fel a magyar állampolgárokat a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) - tette közzé szerdán a KKM a Konzuli Szolgálat honlapján.