Városlista
2024. szeptember 19, csütörtök - Vilhelmina

Hírek

2016. Február 09. 07:32, kedd | Külföld
Forrás: MTI

Tajvani földrengés - Néhány túlélőt sikerült kiszabadítani a romok alól

Tajvani földrengés - Néhány túlélőt sikerült kiszabadítani a romok alól

Több mint 60 órával a szombat hajnali tajvani földrengés után túlélőket mentettek ki a romok alól a mentők Tajnan városában. Az elmúlt három napban a környéken 68 utórezgést jeleztek a műszerek

- számolt be a helyi média a hétfő esti órákban. A halottak hivatalos számában alig van különbség a délelőtti adatokhoz képest. Az már biztos, hogy 38 ember nem élte túl a Richter-skála szerinti 6,4-es erősségű földrengést, amelynek következtében Tajnanban egy 16 emeletes toronyház is összedőlt. A halálos áldozatok túlnyomó többsége ebben az épületben volt a katasztrófa idején.


A város polgármestere szerint száznál is több lehet végül a halottak száma. A földrengésnek már több mint 500 sérültjei van.

Hétfőn az esti órákban egy 8 éves kislányt sikerült kiszabadítaniuk a mentőknek. Gyakorlatilag sértetlenül megúszta a földrengést, de legyengült és kiszáradt a romok fogságában

Egy órával később egy 28 éves vietnami nőt is kisebb sérülésekkel, élve emeltek ki a romok közül. A hajnali földrengés idején az ötödik emeleten aludt. Egy Li nevű férfi, akit szintén ma szabadítottak ki a romok alól, a beszámolók szerint rezignáltan vette tudomásul az orvosok közlését: lábának egy részét amputálni kell.

Az egyik mentő mindazonáltal a "hiábavaló próbálkozások napjának" nevezte a hétfőit. Arról számolt be, hogy a harmadik nap végére úgy döntöttek, bevetik a nehézgépeket is, hogy gyorsabban haladjanak, miközben tudják: a hidegben, víz és élelem nélkül rohamosan csökken annak az esélye, hogy túlélőket találjanak a romok fogságában.

Ma Jing-csiu hamarosan távozó, tajvani elnök a helyi kórházban többek között egy olyan asszonyt is meglátogatott, aki fizikailag alig sérült meg, de lelkileg szinte összeomlott, mert a férje meghalt, fiáról és várandós menyéről pedig egyelőre nincs hír. Az elnök azt ígérte, hogy mindent megtesznek, hogy megtalálják azokat, akik eltűntek a romok alatt.

Caj Ing-ven, a májusban hivatalba lépő megválasztott új elnök ugyancsak kórházban lévő sérülteket keresett fel. Azt hangoztatta, hogy kormánya felül fogja vizsgálni a régebben épült épületeket és szükség esetén megerősítik, földrengés-biztossá teszik őket.

A tajvani földrengés-jelző központ közlése szerint szombat reggel óta a térségben 68 utórezgést észleltek, abból négyet hétfőn. Erősségük a Richter-skála szerint 3,5 és 4,3 közötti volt. Közülük 54-et a lakosság nem érzett.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 18. 06:00, szerda | Külföld

Mario Draghi: Európa drámai változások előtt áll

2024. Szeptember 17. 15:04, kedd | Külföld

Gátszakadás Lengyelországban, 25 ezres települést árasztott el a víz - Videó

A Lengyelországban található 25 ezer fős Klodzkót érte ez az árvíz, ahol az átszakadt gát teljesen elöntötte a települést.

2024. Szeptember 17. 07:46, kedd | Külföld

Másfél millióra emelte az orosz katonai állomány létszámát Vlagyimir Putyin

Száznyolcvanezer fővel másfél millióra növeli az orosz fegyveres erők katonai állományának létszámát Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfőn kiadott rendelete.

2024. Szeptember 17. 07:37, kedd | Külföld

Újabb merényletet terveztek Donald Trump ellen

Donald Trump köszönetet mondott hétfőn az amerikai Titkosszolgálatnak és a hatóságoknak azért, hogy megakadályozták az ellene készülő merényletet, miközben Joe Biden elnök elítélte a megkísérelt politikai gyilkosságot.