Városlista
2024. október 5, szombat - Aurél

Hírek

2023. Június 16. 06:57, péntek | Külföld
Forrás: mti

Több amerikai kormányszervezetet ért kibertámadás

Több amerikai kormányszervezetet ért kibertámadás

Kibertámadás ért több amerikai kormányzati szervezetet; egyebek között személyes adatok kerülhettek illetéktelen kezekben - jelentették be amerikai kormánytisztségviselők csütörtökön.

Az amerikai Kiberbiztonsági és Infrastruktúra Biztonsági Ügynökség (CISA) közlése szerint dolgoznak azon, hogy megállapítsák a támadások forrását, és azt, hogy milyen információ került ki.

A bejelentés alapján a támadás egy kormányzati szervezetek és vállalatok által használt alkalmazás, a "MOVEit" gyenge pontját használta ki. Az ügynökség igazgatója, Jen Easterly az MSNBC hírtelevízióban közölte, hogy az alkalmazás kockázatairól tájékoztatót tettek közzé már a múlt héten, és azt ígérte biztosítják, hogy az azt használó vállalkozások rendelkezzenek minden forrással ahhoz, hogy csökkentsék a kockázatot.

Hozzátette, hogy az érintett kormányszervekkel szorosan együttműködnek, de azt nem árulta el, hogy mely intézmények estek a kibertámadás áldozatává, ami a CISA igazgatója szerint egy jól ismert ransomware, azaz zsarolóprogram formájában érte őket. A zsaroló szoftvereknél a küldő pénzt próbál kicsikarni az áldozatokból, hogy annak fejében feloldja eszközeik blokkolását, vagy visszaszolgáltasson megszerzett adatokat.

Az amerikai kormányszerveket ért támadás csütörtöki bejelentésével egy időben Louisiana állam kormányzói hivatala közleményt tett közzé arról, hogy a "MOVEit" alkalmazással összefüggő kibertámadás érte az állami gépjármű-nyilvántartási irodát. Ebben felhívták a figyelmet arra, hogy a támadás során megszerezhették a Louisiana államban regisztrált járműtulajdonosok személyes adatait.

Címkék: kibertámadás, USA

Ezek érdekelhetnek még

2024. Október 04. 07:47, péntek | Külföld

Bejelentette Vuhledar elfoglalását az orosz védelmi minisztérium

Ellenőrzése alá vonta Vuhledar várost a donyecki régióban az orosz hadsereg - jelentette be csütörtök délután az orosz védelmi minisztérium.

2024. Október 03. 08:04, csütörtök | Külföld

Az Egyesült Államok árvíz sújtotta délkeleti államaiban tovább növekedett az áldozatok száma, és tömegeknél nincs áram

Az Egyesült Államok délkeleti államaiban kedden folytatódott a Helene hurrikán és az árvizek utáni kármentesítés, miközben a halálos áldozatok száma tovább növekedett.

2024. Október 03. 08:03, csütörtök | Külföld

Izraeli hadsereg: folytatódik a szárazföldi hadművelet Libanonban, elesett nyolc izraeli katona

Elesett nyolc izraeli katona Libanonban az Iránból támogatott Hezbollah síita terrorszervezet ellen folytatott szárazföldi harcokban – jelentette be az izraeli hadsereg szerdán.

2024. Október 03. 08:00, csütörtök | Külföld

Libanon elhagyására szólítja fel a magyarokat a Külgazdasági és Külügyminisztérium

A háborús helyzetben Libanon elhagyására szólítja fel a magyar állampolgárokat a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) - tette közzé szerdán a KKM a Konzuli Szolgálat honlapján.