Városlista
2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2020. Szeptember 09. 09:05, szerda | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Több településen emelkedik a szennyvízben a koronavírus örökítőanyagának mennyisége

Több településen emelkedik a szennyvízben a koronavírus örökítőanyagának mennyisége

Több településen emelkedik a szennyvízben a koronavírus örökítőanyagának mennyisége - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) kedden a koronavirus.gov.hu oldalon.

A kormányzati portálon azt írták: Nyíregyházán, Budapest északi és központi területein, valamint Debrecenben nőtt az új koronavírus örökítőanyagának mennyisége a 36. héten végzett szennyvízvizsgálatok szerint. A szennyvízben kimutatható koncentrációnövekedés 4-10 nappal előzi meg a tünetes megbetegedések számának növekedését. Hangsúlyozták ugyanakkor, hogy a módszer a behurcolt eseteket és az egyedi gócokat nem méri, tehát az eredmények arra utalnak, hogy az ország nagyobb részén megindult a közösségi terjedés.

A fertőzöttek emelkedő száma és az NNK által végzett szennyvízvizsgálatok azt mutatják, hogy a járvány nem ért véget, ezért nagyon fontos továbbra is a fegyelmezettség, a beutazási korlátozások és az általános higiénés szabályok betartása - írták.

Felhívták a figyelmet arra, hogy akinek tünetei vannak, ne menjen közösségbe, hanem maradjon otthon és telefonon értesítse háziorvosát. Kerülni kell azokat a helyeket, ahol zárt térben sokan vannak - folytatták - és lehetőleg tartani kell a szociális távolságot. Ahol nem lehet, ott indokolt az orrot és szájat eltakaró maszkot viselése. Viseljék a maszkot az üzletekben és a tömegközlekedési eszközökön. Gyakran és alaposan mossanak kezet. Akinél külföldi tartózkodás vagy egyéb ok miatt hatósági házi karantént rendeltek el, szigorúan tartsa azt be - sorolták az elővigyázatossági ajánlásokat.

Ha mindezeket betartjuk, el tudjuk kerülni a fertőzés terjedését és a mindennapi életünket korlátozó további intézkedések bevezetését - olvasható az NNK közleményében.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket