Városlista
2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2012. Július 26. 13:57, csütörtök | Belföld
Forrás: MTI

Történelmi napok Szentgotthárdon

Történelmi napok Szentgotthárdon

Történelmi napok kezdődnek pénteken Szentgotthárdon. Idén - első alkalommal a háromnapos programsorozat történetében - a szentgotthárdi csata helyett a lovagkort lezáró, 1524-es páviai csatát játszzák le a várkertben.

A császári seregek franciák ellen aratott fényes győzelmét korhű jelmezekben, korabeli fegyverekkel hagyományőrző csoportok - a szombathelyi Fekete Sereg, a nagykanizsai Primer Hagyományőrző Egyesület, valamint a Vas Vármegye Lovagjai és Íjászai - elevenítik fel.
A lovagkor utolsó csatájának újrajátszásával a szervezők a látogatóknak szeretnének meglepetést szerezni. Az elmúlt években az 1664. augusztus 1-jén történt eseményeket idézték fel. A Raimondo Montecuccoli vezette keresztény csapatok ezen a napon győzték le Szentgotthárd környékén nyílt ütközetben az Oszmán Birodalom Köprülü Ahmed vezette hadseregét. Idén a szentgotthárdi csata ugyan nem lesz látható, de a 350. évfordulón, 2014-ben, nagyszabású rendezvény keretében elevenítik fel ismét a szentgotthárdi diadalt - mondta el Károly Andrea művelődésszervező az MTI-nek.
Hozzátette, az idei, sorban a tizedik jubileumi fesztiválra is több újdonsággal készülnek. Pénteken gólyalábas kisbíró járja végig a városközpontot és hirdeti ki a programokat, majd középkori ruhákba öltözött jelmezesek vonulnak fel a város utcáin. A Fő téren táncos produkciókat mutatnak be, a lovagok párviadalokat vívnak. A színház előtti téren megnyílik a Mesterségek utcája, a várkertben a helyi Őr-Nyék Hagyományőrzők tábori élőképet varázsolnak, bemutatják a honfoglaláskori és középkori fegyvereket, amelyeket a közönség ki is próbálhat, este tábortüzeket gyújtanak - sorolta programokat Károly Andrea.
Pénteken a színház aulájában bemutatják a Szentgotthárd Ifjú Helytörténeti Krónikása pályázatra beérkezett győztes pályamunkákat. Megnyílik Doba Istvánné Simonffy Etelka hímző, Doba István amatőr festő és Kiss-Preisinger Anna szövő, népi iparművész közös kiállítása is. Szombaton délután a várkertben Tulipános Népi Játékpark és Alkotóműhely bábszínházas előadással, gólyalábas parasztkomédiával szórakoztatja a közönséget. A gyerekeket olyan játékokkal, például fakörhintával várják, amelyeket már a középkorban élő gyerekek is használtak - ismertette Károly Andrea.
Beszélt arról is, hogy 5-7 ezer látogatóra számítanak, a történelmi napokon a Rába parti város szállodái és a környékbeli szálláshelyek telt házzal működnek. A vendégek közül sokan aktív résztvevői lesznek a programoknak, például a pénteki fúvóskoncertre és a szombati emlékfutásra is szép számmal érkeznek Ausztriából és Szlovéniából versenyzők.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket