Városlista
2024. október 5, szombat - Aurél

Hírek

2015. Június 21. 05:00, vasárnap | Külföld
Forrás: Kegyes Csilla, az MTI tudósítója jelenti:

Újra jöhet a hidegháború és fegyverkezési verseny

Újra jöhet a hidegháború és fegyverkezési verseny

Nem Oroszország, hanem az Egyesült Államok lépései provokálhatnak ki hidegháborút és újabb fegyverkezési versenyt - jelentette ki az orosz elnök a szentpétervári nemzetközi gazdasági fórum pénteki záró vitájában.

Vlagyimir Putyin azt mondta, hogy "nem a helyi konfliktusok, hanem a világméretű döntések váltják ki a hidegháborút, mint például Washington egyoldalú, 2002-es kilépése a rakétavédelmi rendszereket korlátozó nemzetközi egyezményből (ABM-szerződés). Ez valóban olyan lépés, amely a fegyverkezés újabb hulláma felé tol bennünket, és megváltoztatja a globális biztonsági rendszert."

Az orosz államfő a szentpétervári fórumon a vitavezető felvetésére reagált, aki emlékeztette, hogy Washington csütörtökön azzal vádolta Moszkvát, hogy a délkelet-ukrajnai "felkelők" támogatásával új hidegháborút provokál ki.

Az orosz elnök hangsúlyozta, hogy Oroszország nem erőből diktál, nem viselkedik agresszívan, és "nem tart igényt tiszavirág életű szuperhatalmi státusra", csupán "sokkal következetesebben és állhatosabban védi saját érdekeit" a nemzetközi színtéren, mint azelőtt.

Arra szólította fel a nyugati államokat, hogy "dolgozzanak együtt" Oroszországgal az ukrajnai válság megoldása érdekében. Szerinte Kijevnek a "manipulációról" át kell térnie a februárban elfogadott minszki megállapodás végrehajtására, mert a Donyec-medence státusáról szóló törvény elfogadását követően módosították a jogszabályt.

Putyin közölte, hogy Oroszország teljes értékű párbeszédre számít Kijevvel, és azt is hangsúlyozta, hogy Ukrajna és országa "közös jövőre van ítélve".

Gazdasági kérdésekről szólva az orosz államfő kijelentette, hogy Oroszország képes volt elkerülni a mély válságot, a vezetés megszilárdította a helyzetet, amely "egyáltalán nem katasztrofális". A világátlag körüli, 3,5 százalékos éves gazdasági növekedést akarnak elérni.

Azt is elmondta, hogy Oroszország a külföldi büntetőintézkedésekre nem bezárkózással válaszol, hanem azzal, hogy szélesíti az üzleti, a befektetői szabadságot. Országa kész folytatni az együttműködést a Nyugattal. "A globális növekedés új központjaival való intenzív együttműködés semmiképpen nem jelenti azt, hogy kevesebb figyelmet fordítanánk a hagyományos nyugati partnereinkkel zajló párbeszédre" - mondta. Hozzátette, hogy Európa Oroszország vezető gazdasági partnere marad.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Október 04. 07:47, péntek | Külföld

Bejelentette Vuhledar elfoglalását az orosz védelmi minisztérium

Ellenőrzése alá vonta Vuhledar várost a donyecki régióban az orosz hadsereg - jelentette be csütörtök délután az orosz védelmi minisztérium.

2024. Október 03. 08:04, csütörtök | Külföld

Az Egyesült Államok árvíz sújtotta délkeleti államaiban tovább növekedett az áldozatok száma, és tömegeknél nincs áram

Az Egyesült Államok délkeleti államaiban kedden folytatódott a Helene hurrikán és az árvizek utáni kármentesítés, miközben a halálos áldozatok száma tovább növekedett.

2024. Október 03. 08:03, csütörtök | Külföld

Izraeli hadsereg: folytatódik a szárazföldi hadművelet Libanonban, elesett nyolc izraeli katona

Elesett nyolc izraeli katona Libanonban az Iránból támogatott Hezbollah síita terrorszervezet ellen folytatott szárazföldi harcokban – jelentette be az izraeli hadsereg szerdán.

2024. Október 03. 08:00, csütörtök | Külföld

Libanon elhagyására szólítja fel a magyarokat a Külgazdasági és Külügyminisztérium

A háborús helyzetben Libanon elhagyására szólítja fel a magyar állampolgárokat a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) - tette közzé szerdán a KKM a Konzuli Szolgálat honlapján.