Városlista
2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2015. Február 17. 10:00, kedd | Helyi
Forrás: MTI

Változó utcanevek Tolna megyében

Változó utcanevek Tolna megyében

Önkényuralmi rendszerhez köthető utcaneveket változtatnak meg Tolna megye több településén a kormányhivatal törvényességi eljárása nyomán.

Dombóváron, ahol 2013-ban több önkényuralmi rendszerhez köthető utcát kereszteltek át, a város képviselői a múlt hónapban úgy döntöttek, hogy a Rajk László utcát a dombóvári születésű, nemrég elhunyt Buzánszky Jenőről nevezik el.

Csibrákon a Vörös Hadsereg utcát kell átnevezni, a kormányhivatal arra kötelezte a testületet, hogy február 28-áig hajtsa végre a változtatást - mondta Kardos János polgármester az MTI-nek. Hozzátette, hogy az átnevezést azért halogatták eddig, mert a falu lakóinak felét, körülbelül kétszáz embert érint a címváltozás.
A 20. századi önkényuralmi rendszerekhez köthető utcaelnevezések tilalmáról szóló törvény alapján Kurd képviselő-testületével szemben is indult törvényességi felügyeleti eljárás - közölte a Tolna Megyei Kormányhivatal. A törvényességi felhívás az MTA állásfoglalása alapján a Felszabadulás utca elnevezés megváltoztatásának elmulasztását kifogásolta. A változtatás előírt határideje március 15.
Müller János, a település független polgármestere a mulasztást azzal magyarázta, hogy bár az új lakcímkártya ingyenes lesz, a falu legnagyobb utcájában lakóknak sok utánajárást igényel a cím megváltozása. Az utca a tervek szerint a Kálvária nevet kapja vissza.
Dalmandon szintén a Felszabadulás utcát kell átnevezni, a változtatás folyamatban van - mondta Foki Csilla jegyző.
Lengyelben jelenleg is van Partizán sor és egy helyi tanácsi végrehajtó bizottsági tag, Mátai Antal nevét viselő utca. Lőrincz Andrea független polgármester azt mondta: a település teljes utcajegyzékét elküldték a kormányhivatalnak felülvizsgálatra.
Felsőnyéken nincs napirenden a Marx körút átnevezése - közölte Szabó Márta jegyző. A testület nem is tárgyalt erről, azzal az indokkal, hogy a közterületet nem csak Marx Károlyról, hanem Marx György (1927-2002) akadémikusról is elnevezhették.
Pincehelyen - Juhász Ervin jegyző ismertetése szerint - a kormányhivatal megkeresése nyomán szóba került a Mező Imre utca átnevezése, de nem döntöttek a névváltozásról.

Címkék: utcanevek

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 19. 16:25, csütörtök | Helyi

Dombóvári győztese van a CineFest Filmfesztivál diákfilm pályázatának

A 20. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál egyik díjazottja a dombóvári Juhász Barnabás.

2024. Szeptember 18. 09:56, szerda | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!

2024. Szeptember 17. 13:17, kedd | Helyi

Két baleset is történt Kapospula és Attala között pár nap alatt

Mindkét esetben súlyos sérülés történt.

2024. Szeptember 16. 11:00, hétfő | Helyi

Fekete István Múzeum – A hónap műtárgya

Szeptember hónap műtárgyának az író egy eddig ismeretlen kéziratát választották. Fekete István Vadászat Magyarországon című írása az Amnesztia, vegyes kézirat kötetben található meg.