Városlista
2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2016. Október 17. 08:30, hétfő | Helyi
Forrás: Belvárosi Általános Iskola

Vértanúság, temetés, gyász

Vértanúság, temetés, gyász

Október 6-i megemlékezés a Belvárosi Általános Iskolában

Október 6-án a belváros iskolája ünnepi műsorral emlékezett meg 1849 tragikus őszéről, a szabadságharc elfojtásáról és az azt követő megtorlásról.
A műsor résztvevői – a 6.a, 7.b, 8.a és 8.b osztályok tanulói – előadásukban négy részre tagolva elevenítették fel a történelmi eseményeket.
Először a pesti forradalom követeléseit, majd a dicsőséges tavaszi hadjárat csatáit idézték fel. Ezt követően a cári hadsereggel szembeni kétségbeesett erőfeszítések képe elevenedett meg előttünk. A Kormorán együttes zenéjére előadott néptáncos koreográfia jól érzékeltette, hogy egy egész nemzet harcolt és bukott el a túlerővel szemben. A világosi fegyverletétel után sötétbe borult az ország. A harangok zúgása, valamint a feketébe öltözött szereplők tánca már a megtorlás képeit vetítette elénk. A műsor zárójelenete a 13 honvédtábornok utolsó óráit idézte fel. Az elítéltek méltatása és a bitófát faragó ács közötti párbeszéd alatt pattanásig feszült a hangulat. A műsor zárásaként a szereplők felidézték az aradi vértanúk kivégzés előtti utolsó mondatait megemlékezve arról, hogy a kivégzettek a becsület és a bátorság mintaképei voltak.

A zenés műsort Erdősné Fedeles Zita állította össze; a táncos koreográfiákat Nyári Éva és Ockenfusz Enikő tanárnők tanították be a szereplőknek. A látványos kellékeket Markovis Edit készítette.
Műsorunk a délutáni városi megemlékezésen is nagy sikert aratott öregbítve ezzel iskolánk hírnevét.

Marton Csilla

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 19. 16:25, csütörtök | Helyi

Dombóvári győztese van a CineFest Filmfesztivál diákfilm pályázatának

A 20. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál egyik díjazottja a dombóvári Juhász Barnabás.

2024. Szeptember 18. 09:56, szerda | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!

2024. Szeptember 17. 13:17, kedd | Helyi

Két baleset is történt Kapospula és Attala között pár nap alatt

Mindkét esetben súlyos sérülés történt.

2024. Szeptember 16. 11:00, hétfő | Helyi

Fekete István Múzeum – A hónap műtárgya

Szeptember hónap műtárgyának az író egy eddig ismeretlen kéziratát választották. Fekete István Vadászat Magyarországon című írása az Amnesztia, vegyes kézirat kötetben található meg.